Telekom'daki 165 yıllık devlet hakimiyeti bugün sona eriyor

Haber Giriş : 14 Kasım 2005 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi, bugün Oger Telecoms'a devrediliyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Oger Telecoms arasında imzalanacak devir sözleşmesinden sonra, Telekom ve Avea'da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Bugün önce, Türk Telekom'u yönetecek 10 kişilik yeni yönetim kurulu açıklanacak. Devir sözleşmesinin ardından da açıklanan yeni yönetim kurulu öğleden sonra ilk toplantısını yapacak. Böylece, devletin kurumdaki 165 yıllık hakimiyeti sona erecek.

Devir sonrasında Hazine'nin Avea'daki payı da, yüzde 18'e düşecek. Oger Telecoms ise yüzde 22 ile Avea'ya ortak olacak. Ulaştırma Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Avea Genel Müdürü Cahit Paksoy'un koltuğuna Turkcell'in ilk Genel Müdürü Cüneyt Türktan oturacak. Diğer yandan, Oger Telecoms ile yapılacak devir sözleşmesi öncesi, Telekom'daki nakit fazlası 1,9 milyar YTL de Hazine adına ayrı bir hesaba aktarılacak. Hazine de faiziyle birlikte bu parayı, 15 Ocak 2006 tarihinde çekecek. Temmuz ayı başında Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok satışına ilişkin ihalede en yüksek teklifi 6 milyar 550 milyon dolar ile Oger Telecoms vermiş ve bu bedeli vadeli olarak ödeyeceğini açıklamıştı. Bu durumda, alıcı firmanın yaklaşık 1,3 milyar dolarlık peşinat yatırması gerekiyor. Vadeli seçenekte, yüzde 20'si peşin, kalan tutar ise 5 yıllık sürede ve 5 eşit taksitle, yıllık anapara taksitleri ve her yıl henüz ödenmemiş tutar üzerinden hesap edilecek yıllık faiziyle birlikte (yıllık libor+2,5 faiz) ödeme imkanı bulunuyor. Bugün geçerli olan libor değerinin dönem boyunca sabit kalacağı varsayımından hareketle, yatırımcının ödeyeceği bedel 6 milyar 550 milyon dolardan yaklaşık 7 milyar 540 milyon dolara kadar çıkıyor. Bu arada, Türk Telekom hisse devri sonrasında, şirketin oluşturacağı kârdan hissedarlarına vereceği temettü, hisse tutarına göre dağıtılacak.

Bu arada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan hakkındaki, ?tehdit ve yolsuzluk'la ilgili iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bozkurt'a soruşturma izni verdi. Soruşturma, geçen ağustos ayı içinde Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın danışmanı Mehmet Ali Akyol tarafından savcılığa yapılan suç duyurusu ile başladı. Akyol, Ekinalan'ın kendisini maaşını vermemekle tehdit etmesinin yanı sıra bazı belgelerle birlikte kurumda ankesör usulsüzlüğü yapıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine savcılık, Bakan Yıldırım'dan 4483 sayılı kanunun ?memur ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkındaki' maddeye dayanarak soruşturma izni istedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber