Merkez Bankası'nın başkanı kim olacak?

Haber Giriş : 15 Kasım 2005 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi 5 ay sonra doluyor. Kulisler şimdiden hareketlendi. Paranın yeni patronu için üç farklı isim öne çıkmaya başladı.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresine yönelik 'Uzatılsın mı, yoksa gitsin mi?' tartışmaları hayli erken başladı. Serdengeçti'ye IMF başta olmak üzere yurtd ışından büyük destek var. Kulislerde, bazı ekonomistlerin Serdengeçti için lobi çalışmaları yaptığı konuşuluyor. Ancak hükümetin, yıllardır kendisine yakın bir ismi bu koltuğa istediği de biliniyor. Bu yüzden Serdengeçti'nin gitmesi yüksek ihtimal...

KULİSLERDE İSİMLER UÇUŞUYOR

Serdengeçti'nin görevinden ayrılmasından sonra yerine gelebilecek isim için de Ankara kulislerinde şimdiden adaylar konuşulmaya başlandı. Bu adaylar arasında Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk başı çekiyor. Bu üç ismin yanı sıra Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. İlhan Uludağ, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uslu, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, SPK eski Başkanı Ali İhsan Karacan'ın da adı kulislerde konuşuluyor. Bu arada, şu anki başkan Süreyya Serdengeçti ile ilgili ekonomi çevreleri ikiye ayrılmış durumda. Bir grup Serdengeçti'yi başarılı bulurken; diğer grup değişmesi gerektiği yönünde görüş belirtiyor. Haftalık ekonomi dergisi Yeni Para'nın derlediği bu görüşlerden bazıları şöyle:

SERDENGEÇTİ'Yİ ELEŞTİRENLER

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen: Bu saatten sonra ne yaparsa yapsın hiçbiri ihracatçıyı memnun edemez. Balık sürüsü geçtikten sonra olta atmak anlamsız.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı: Süreyya Bey piyasalarla iletişim kuramıyor. Şu anda normal faizlerin 2-3 puan üzerinde bir faizi Türkiye'ye ödetiyor.

Zeki Sayın: 'Enflasyon, yüksek faizler inmemeli' diyordu. Ama enflasyonun en yüksek çıktığı ay faizleri indirdi.

Prof. Dr. Aydın Ayaydın: Serdengeçti. yazın enflasyon negatif çıkarken faiz indirimine 3 ay boyunca gitmedi. Enflasyonun yüksek çıktığı bu ay faiz indirimine gitmesi asıl amacını ortaya koyuyor.

SERDENGEÇTİ'Yİ DESTEKLEYENLER

Uğur Gürses: MB Başkanı işine odaklanmış ve işini başarmış bir insan. Son 4 yılda MB'ye itibar kazandırdı. Türkiye büyüyor, enflasyon düşüyor.

ANAP Milletvekili Emin Şirin: MB Başkanı'nı kendisine verilen hedefler açısından başarılı buluyorum ama eksik hedefler verildi. Sorun buradan çıkıyor.

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: MB'nin 'Dalgalı kur rejiminde kur hedefi olmaz' görüşüne katılıyorum. Tüm bu tartışmalarda tüm faturanın MB'ye çıkartılması hem haksızlık hem de ileride MB'nin bağımsızlığını tehlikeye düşüreceği için tehlikeli.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber