Intel, MEB ile ortak yeni projelere imza attı

Haber Giriş : 15 Kasım 2005 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önde gelen bilgisayar şirketlerinden Intel, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yeni projelere imza attı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Intel ile birlikte hazırladıkları proje ile uygulanan 50 kilometre menzilli kablosuz internet olan Wi-Max ile internet kullanımını Nişantaşı, Konak ve Çankaya çocuklarının imtiyazından kurtardıklarını, Hakkâri'deki, Yozgat'taki çocuğu da internet kullanır hale getirdiklerini kaydetti. Bakan Çelik, okullara internet erişimi projesinin öğrencilerin yüzde 85'ine ulaştığını açıkladı.

Intel, Türkiye'de öğretmenlerin teknolojik eğitiminden sonra üç projeye daha imza atıyor. Bu projelerden biri deneme aşamasındaki Wi-Max geniş erişim sistemi, diğerleri de öğrencilere matematik ve fen bilgisi içeriği sağlayan 'Skoool Web Portalı' ile 'Intel Örenci Programı'. Söz konusu iki portalın oluşumu için MEB ve Intel arasında dün protokol imzalandı.

Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barrett imza töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin, teknolojinin eğitime entegrasyonu için özel sektör ve eğitimcilerin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Barrett, özellikle KOBİ'lerde teknolojik altyapının yüzde 15 gibi düşük oranda olduğunun altını çizerken hükümete KOBİ'lere destek çağrısında bulundu.

Gelecek İçin Eğitim Programı çerçevesinde 50 bin öğretmeni teknolojik eğitime dahil edeceklerini belirten Barrett, 30 bin öğretmene eğitim verdiklerini gelecek yıl da 20 bin öğretmene daha eğitim vereceklerini söyledi.

Daha sonra, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Wi-Max kullanımından faydalanan çocuklarla canlı bağlantı kuruldu. Bakan Yıldırım bu görüşme sonrasında "şimdi çocuklar çok şanslı, tek tuşla sanal kütüphanelere ulaşabiliyor" dedi.

'Bilgisayarları ucuzlatın'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgisayar okur yazarlığının da en az alfabetik okur yazarlık kadar önemli olduğunu vurgularken, Craig Barrett'ten "Sadece teknolojik altyapı sağlamak yetmez. Önemli olan o teknolojiyi kullanacak araçlara sahip olmak. Bu bilgisayarları ucuzlatalım ve daha fazla çocuk bilgisayardan faydalansın" talebinde bulundu.

Barrett ise teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarların ucuzladığını, ama bugünün şartlarında henüz daha ucuz bilgisayar üretmenin mümkün olmadığını söyledi. Craig Barrett, "Sadece internet kullanımına açık, ucuz bilgisayarlar üretebiliriz, ama hiçbir çocuk bunları kullanmak istemiyor. Gelişmiş teknolojiden onlar da faydalanmak istiyor" dedi.

Okullara 406 bin PC

Okullara bilgisayar kampanyası hakkında da bilgi veren Çelik, 2006 yılının ilk çeyreğine kadar 406 bin bilgisayarın okullara girmiş olacağını açıkladı. Bu arada Vakıfbank desteği ile yürütülen laptop kampanyasında yıl sonuna kadar 100 bin öğretmenin bilgisayara kavuşacağını belirten Çelik, "Türkiye kabuk değiştiriyor ve çok iyi bir noktaya doğru gidiyor" dedi. Çelik ve Barrett, daha sonra Aydınlıkevler'deki Ahiler İlköğretim Okulu'na giderek, burada başlatılan 'Intel Öğrenci Programı' hakkında öğrencilerden bilgi aldılar.

Barrett, programa dair bilgi alırken, ne hissettiğinin sorulması üzerine "Kendimi, okumayı öğrenen öğrencisinin başarısına sevinen öğretmen gibi hissettim" dedi. Barrett daha sonra Bilkent Üniversitesi'nden kendisine verilen 'fahri doktora' unvanını almak için Bilkent'teki törene katıldı.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber