Okullar temizlikte yarışacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2005 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan Beyaz Bayrak Projesi kapsamında hijyenik kurallarına uyan okullara beyaz bayrak dağıtılacak.

Her 2 Bakanlık'tan oluşturulan ortak ekip, okul içinde-dışında, sınıf ve tuvaletlerde inceleme yapacak, 90 puanın üzerinde puan okul beyaz bayrak almaya hak kazanacak.

Beyaz bayrak alan okulların duvarına, "Bu okul Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'Sağlıklı ve Temiz Okul' olarak belirlenmiştir" tabelası asılacak.

Okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, okul sağlığının daha iyi düzeylere çekilmesi ve özellikle ilköğretim okullarının belli kriterler esas alınarak denetlenmesi amacıyla Beyaz Bayrak Projesi başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve 2005- 2006 öğretim yılında başlayacak olan projeye Milli Eğitim Bakanlığı da tam destek verdi.

Proje kapsamında, "Okul Sağlığı Denetleme Formu" hazırlandı. 2 Bakanlık tarafından görevlendirilen ortak ekip, gittiği okulu inceleyin söz konusu formu dolduracak. Formda okul ve çevresi, okul içi, idari birim, öğretmen odası, kütüphane, spor salonu, tiyatro salonu, atölyeler, laboratuarlar, revir, kantin ve tuvaletlerdeki hijyenik koşullar için ayrı ayrı puanlama yer alıyor. 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak okullar, 90'ın üzerinde puan alırsa, okul sağlığını ve temizliğini simgeleyen beyaz bayrak ve sertifika almaya hak kazanacak. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca kriterlere uygun okullara verilecek belge 2 yıl geçerli olacak, 2 yıl sonunda eğitim kurumu yeniden değerlendirmeye alınacak. 2006 yılının ilk aylarında start verilecek proje sponsor firma desteğiyle yürütülecek. Bu arada Türkiye'de Sağlık Bakanlığı belirlenen kriterlere tek uygun okulun Akyurt İlköğretim Okulu olduğu ve önümüzdeki günlerde bu kuruma beyaz bayrak vererek projenin resmen başlatılacağı öğrenildi.

"OKULLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI İNSAN SAĞLIĞINA UYGUN HALE GELECEK"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, toplum sağlığını korumak ve geliştirmenin yanı sıra temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmenin tüm kamu kurumların ortak görevi olduğunu söyledi. Akdağ, Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince bu konuda 1. dereceğe sorumlu kurumun ise Sağlık Bakanlığı olduğunu kaydetti. İHA muhabirine konuşan Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle ilköğretim okullarının belli kriterler esas alınarak denetlenmesinin verimli olacağını düşündüklerini ifade ederek, "Böylece, okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, okul sağlığının daha iyi düzeylere çekilmesini hedefliyoruz. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın beden ve ruh sağlığının korunması istiyoruz" diye konuştu. Beyaz Bayrak Projesi'nin tüm okullarda temizlik ve hijyen konusunda olumlu bir rekabeti sağlayacağını savunan Akdağ, "Çok yakın bir tarihte veliler çocuklarını, temizlik ve hijyen kurallarına uygun olmadığı için beyaz bayrak alamayan okullara göndermeyecekler. Aileler buna azami dikkat göstermeye başlayacaklardır. Bu proje aynı zamanda toplumsal bilinci de doğuracaktır" şeklinde konuştu.
Türkiye'de özellikle ilköğretim okullarının temizlik ve hijyen konusunda istenilen seviyede olmadığını belirten Akdağ, Beyaz Bayrak Projesi ile eğitim kurumlarının önemli bir kısmının insan sağlığına uygun hale geleceğine inandığını söyledi.

OKULLARDA HANGİ KRİTER KAÇ PUAN?

Bu arada Okul Sağlığı Denetim Formu'ndaki kriterler ve puanlamalardan bazıları ise şöyle:
Bahçenin etrafı çevrili mi? 1 puan
Bahçe temiz mi? 1 puan
Koridorlar temiz ve düzenli mi? 1 puan
Merdiven ve çatı boşluğu temiz mi? 2 puan
Sınıflarda çöp kovası var mı, kapaklı mı? 2 puan
Aydınlatma sistemi uygun mu? 2 puan
Sıralarda en fazla 2 kişi oturuyor mu? 1 puan
Okulun reviri var mı? 1 puan
Revir yoksa ilk yardım dolabı var mı? 2 puan
Kantin çalışanlarının portör muayeneleri düzenli yapılıyor mu? 4 puan
Kantinde satılan ürünler sağlıklı mı? 3 puan
Tuvalet sayısı öğrenciler için yeterli mi? 3 puan
Tuvaletlerin günlük temizliği yapılıyor mu? 3 puan
Su deposu var mı? 2 puan

Okul Sağlığı Denetim Formu'na göre, dersliklerin tavan yüksekliği 3.5 metre, sınıfların en fazla 40 kişilik olması ve sıralarda en fazla iki öğrencinin oturması gerekiyor. Kız ve erkek öğrenciler için ayrı tuvaletler oluşturulması, her 20 kız ve her 25 erkek öğrenci için bir kabin, her 15 erkek öğrenci için pisuvar, her 4 kız öğrenci ve her 2 erkek kabini içinde bir lavabo bulunması şartı getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber