Çiçek: 4 yıllık hukuk fakültesi eğitimi yeterli olmuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2005 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, artık 4 yıllık hukuk fakültesi eğitiminin yeterli olmadığını belirterek, bu eksikliğin Adalet Akademisi'nde tamamlanamaması halinde, sıkıntısının yargılama faaliyetlerinde ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye Adalet Akademisi Ahlatlıbel Kampusu ile yeni eğitim döneminin açılış töreninde konuşan Çiçek, Adalet Akademisi fikrinin, Türkiye'nin gündemine 1970'li yılların başlarında geldiğini ifade ederek, "30 yılı aşkın süre sonra bugünkü kurumsal yapıya kavuşturmak, bize nasip oldu" dedi.

Akademiye, dünyadaki örneklerine bakıldığında da ihtiyaç olduğunun görüleceğini belirten Çiçek, kurumun 2 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bunun başlangıç olduğunu dile getirdi.

Çiçek, hakim ve savcı adaylarının şimdiye kadar olumsuz fiziki koşullarda eğitim gördüğünü ve bu olumsuzlukların adalet binalarında da devam ettiğini belirterek, "Ama öbür taraftan da yargı, hukuk, adalet adına belki hiçbir ülkenin kullanmayacağı kadar çok doğru, süslü cümleleri söylemeye devam ediyorlardı" diye konuştu.

Bunların geride kaldığını anlatan Çiçek, açılışı yapılan Ahlatlıbel kampusundaki fiziki imkanların, Türkiye'deki 70'den fazla üniversitede bulunmadığını söyledi. Adalet Akademisi Başkanı Kamil Acar'ın değindiği bazı eksikliklerin yerine getirilmesi gerektiğini anlatan Çiçek, "Kaliteli eğitim verme noktasında akademinin hiçbir mazereti yoktur" dedi.

Önümüzdeki dönemde AB ile adalet alanında müzakere yapılacağına işaret eden Çiçek, en az 500 kadar yabancı dil bilen hukukçuya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yabancı dilde belli seviyeye gelen personelin yurtdışına gönderilmesi gerektiğinin altını çizen Çiçek, Adalet Bakanlığı'nın dış temasları en az olan bakanlık olduğunu ifade etti.

Eğitimin, Türkiye'deki her sorunun başlıca nedeni olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

"Herkesin kabul ettiği bir şey var ki, 4 yıllık eğitim yeterli olmuyor. Üstelik yeterli öğretim üyesi sayısı olmadığı için kalite düşüklüğü bir kat daha artıyor. Bu fakültelerden çıkanlarla biz, yargı hizmetini sürdürmeye çalışıyoruz ve çalışacağız. Başka çaresi yok. Özel hizmet satın alınarak yargı hizmeti yapılamaz. Hukuk fakültelerinde öğretim süresinin 5 yıla çıkarılması konusunda bir tavsiye kararı alınmıştı ama 2005-2006 yılında da bu gerçekleşmedi. Bu iş 4 yılda götürülecek. 4 yıllık eğitimin yetmediği, artık bir vakadır. Orada iyi eğitim verilemezse ve akademide bu eksik tamamlanmazsa, bunun sıkıntısı yargılama faaliyetlerinde çıkıyor.

Bu meslek, diğer mesleklere nazaran milletin gözü önündedir. Başkaları için anlayışla karşılanabilen aksaklıklar, yargı söz konusu olduğunda mitralyöz ateşine tutulmuş gibi toplum tarafından tepkiyle karşılanmakta, ciddi bir yargılamaya tabi tutulmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber