Çelik: 2012'de 14 bin vatandaşımız çalışma gücünü kaybetmiştir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ocak-30 Kasım 2012 tarihleri arasında, 37 bin 300 kişinin malulen emeklilik talebinde bulunduğunu belirterek, yapılan değerlendirme sonucunda 14 bin 81 vatandaşın çalışma gücünü kaybettiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2013 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çelik: 2012'de 14 bin vatandaşımız çalışma gücünü kaybetmiştir

Çelik, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığın 2013 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yönelttiği soruya, yazılı yanıt gönderdi.

Çelik, malulen emekli olmak isteyenlerin; bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerince devlet üniversitelerine, asker hastanelerine, Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, devlet hastanelerine sevk edildiğini anımsattı.

Bu sağlık kuruluşlarında hazırlanan sağlık kurulu raporlarının da içinde yer aldığı dosyanın, SGK sağlık kurullarına gönderildiğini ifade eden Çelik, bu kurullarca, kurul raporlarında yer alan tıbbi bilgiler ve yönetmelik doğrultusunda karar verildiğini kaydetti.

Çelik, kurullarca bu karar verilirken vatandaşların raporlarında yer alan hastalıklarının, çalışma gücüne engel olup olmadığının tespit edildiğini ifade etti. Çelik, maluliyet kararı verilebilmesi için kişinin hastalığı nedeniyle bir işi yapamaması veya yürütememesinin gerektiğini; hastalığın tedavi edilememesi, kontrol altına alınmaması gibi birçok faktörün göz önüne alındığını vurguladı.

-Çalışma gücü kaybı-

Sağlık kurulu raporlarında yer alan oranların, çalışma gücü kaybı oranı değil özür oranları olduğuna işaret eden Bakan Çelik, şunları kaydetti:

''Bu oranlar; Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre belirlenen orandır. Yine, bu yönetmelikte, 'Sosyal Güvenlik Kuruluşlarınca primli sisteme tabi olanlara bağlanacak malullük aylıkları için istenecek özürlü sağlık kurulu raporları bu yönetmelik kapsamında değerlendirilmez' hükmü yer almaktadır. Sağlık kuruluşları tarafından raporlara genellikle özür oranları yazılmaktadır. Bilindiği üzere özürlüler çalışabilmekte, hatta kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerde çalışmak üzere belli oranlarda özürlü vatandaşımız istihdam edilmektedir.

SGK sağlık kurullarınca; 2011 yılında 38 bin 538 kişinin malulen emeklilik talebinde yapılan değerlendirmede; 13 bin 954 vatandaşımızın çalışma gücünü kaybettiği (malul olduğu), 24 bin 584 vatandaşımızın ise çalışma gücünü kaybetmediği tespit edilmiştir.

l Ocak 2012-30 Kasım 2012 tarihleri arasında, 37 bin 300 kişinin malulen emeklilik talebinde yapılan değerlendirmede; 14 bin 81 vatandaşımızın çalışma gücünü kaybettiği (malul olduğu), 23 bin 219 vatandaşımızın ise çalışma gücünü kaybetmediği tespit edilmiştir.

Ayrıca, SGK sağlık kurullarınca haklarında karar verilen vatandaşlarımızın bu kararlara itiraz etmesi halinde Yüksek Sağlık Kurulu'nda değerlendirilme hakkı bulunmaktadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber