CÜ hastanesi,kalıcı bölge kan merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ferhan Candan, düzenlediği basın toplantısında Kalıcı Bölge Kan Merkezi olmak için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2013 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CÜ hastanesi,kalıcı bölge kan merkezi olmak için çalışmalar yürütüyor

Başhekimi Prof. Dr. Ferhan Candan, toplantıda CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin yılda 37 Bin Ameliyat yapan, Bin 100 Yataklı ve 100 yoğun bakım yatağı olan bir bölge hastanesi olduğunun altını çizerek, “Hastanemizin kan merkezi kuruluşundan beri 24 saat Sivas halkına ve çevre illerden gelen hastalara hizmet vermektedir. Hastanemizin eritrosit, aferez trombosit, taze donmuş plazma gibi kan ve kan ürünü ihtiyacını karşılamaktadır. Adı geçen ürünlerin kan merkezimizde yıllık hazırlanma adedi 23 Bin ünite civarındadır. Ayrıca yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde bu ürünler Sivas Numune Hastanesi’ne de verilmektedir” dedi.

Kan Merkezine ciddi yatırımlar yaparak yeni ve modern bir alanda, fiziki ve teknik tüm eksiklikleri gidererek hizmete devam ettiklerini ifade eden Başhekim Prof. Dr. Candan, “Daha önce yapılan Kalıcı Bölge Kan Merkezi başvurusu eksiklikler nedeniyle ruhsat alınamamıştı. Çalışmalarımızı yaparak İl Sağlık Müdürlüğü’ne Kalıcı Bölge Kan Merkezi başvurusunu yaptık,ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından 18.12.2012/34600 tarih ve sayılı yazıyla kurumumuz kan merkezi transfüzyon merkezi statüsüne indirilmiştir. Transfüzyon Merkezi olduğumuz takdirde gönüllü kan bağışı alınamayacak ve merkezimizde kritik sayı dışında kan bulundurulamayacaktır. Kritik stok sayısının yetmediği durumda Sivas Kızılay Kan Merkezi’nden o da yetmez ise Kayseri Kızılay Kan Merkezi’nden kan temin edilecektir. Bu durum, hasta takibinde ciddi sorunlara neden olacaktır. Kış şartlarının çok zorlu geçtiği Sivas’ımızda acil durumlarda Kayseri’den kan temin etmeye çalışmak düşüncesi bile bizleri ürpertmektedir. Gönüllü kan bağışı alınamaması nedeniyle Kalp-Damar Cerrahisi Servisi’nde ameliyat olan ya da yeni doğan sarılığı olan ve kan değişimi gerektiren hastalarımızda sıkıntı yaşayacaklardır. Bu hastalarımız için gerekli olan taze kanı Kızılay kan merkezi bize bu taze kanı ihtiyacımız olduğunda temin edemeyecektir” şeklinde konuştu.

Kayseri, Malatya, Elazığ ve Samsun Üniversitelerinin bölge kan merkezi olarak yapılandırıldığını belirten Başhekim Prof. Dr. Candan, “Kayseri Üniversitesinde ki kan merkeziyle Kızılay Kan Merkezi aynı kampus içerisinde yer almaktadır. Transfüzyon Merkezi olmamız halinde Üniversitemize dolayısıyla Sivas şehrine yıllık yaklaşık olarak 2 Milyon TL kaybettirecektir. Kalıcı Bölge Kan Merkezi olmak için tüm şartları yerine getirmekteyiz, Üniversite hastanemiz kan merkezinin bu doğrultuda ruhsatlandırılması, hasta mağduriyetlerinin giderilmesi, ilimizin ve hastanemizin prestiji açısından önemlidir. Aksi takdirde kan temininde yaşanacak sıkıntıların ve hasta mağduriyetlerinin Sivas halkına izah edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu konuda Sivas Milletvekillerimiz ve bürokratlarımız üniversitemize destek olmaktadır. Umuyoruz bu konu biran önce istediğimiz şekilde sonuçlanır” ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber