Lozan mübadilleri için denize karanfil

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 'Mübadil Çocukları', savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bırakıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ocak 2013 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lozan mübadilleri için denize karanfil

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 'Mübadil Çocukları', savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bırakıldı.

Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği önderliğinde toplanan mübadil torunları Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize kırmızı karanfiller bırakan dernek üyeleri, bir daha aynı acının yaşanmaması dileğinde bulundu. 2 milyon insanın doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını belirten Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği Başkanı Taner Yasav, "Bundan 90 yıl önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye'de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan'da yerleşik Türk- Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalanmıştı. Ailelerin dağıldığı, uyum güçlüklerinin çekildiği uzun yıllar geride kaldı. Artık biz Mübadil torunları olarak başta vize duvarının kaldırılmasını ve kültürel mirasın korunmasını istiyoruz" dedi.

"VİZE DUVARININ KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Yunanistan hükümetinin ve AB Yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını kaldırmalarını talep eden Yasav, "Vize uygulamasının, AB'nin yaratmaya çalıştığı çok kültürlü toplum anlayışının önünde büyük bir engel oluşturduğunu düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden de bu insancıl talebimizin takipçisi olmasını rica ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz ziyaret etmek istiyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti'nden mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, türbe, şehitlik ve mezarlıkların restore edilmelerini talep eden Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği üyeleri, Türkiye'deki ve Yunanistan'daki yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının mimari mirasın korunması konusunda hassasiyet göstermelerini istedi. Konuşmalar sonrası savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri bir kez daha saygı ile anan kalabalık, daha sonra denize karanfil bıraktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber