'Bürokratik oligarşi' bu kez 10 bin yaşlıyı vurdu

Haber Giriş : 19 Kasım 2005 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, bugüne kadar yaşlılık aylığı alan erkeklerin, eşlerinin de maaşını alabilmesini bir yasa ile iptal etti. Bu nedenle, kadınlara hesap cüzdanı verilmesi için Emekli Sandığı'nın düzenleme yapması gerekiyordu. Bürokratlar işi ağırdan aldı. 10 bin yaşlı kadın da alması gereken 3 aylık 192 YTL'yi alamadı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirdiği ?bürokratik oligarşi' bu kez yaşlıları vurdu. Hayatlarını yaşlılık aylığıyla geçiren 10 bin kadın, Emekli Sandığı'nın işi yetiştirememesi nedeniyle mağdur oldu. Yaşlılar, 3 aylık 192 YTL'lik maaşı alamadı. Sorunun temelinde emekli aylıklarını düzenleyen yeni yasa ile ilgili düzenlemenin yapılmaması bulunuyordu. Yeni yasa ile erkek yaşlıların eşlerinin maaşlarını almaları yasaklandı. Herkesin kendi maaşını alma zorunluluğu getirildi.

SİCİL BİLGİSİ EKSİK

BU nedenle, yeni cüzdanların hazırlanması gerekiyordu. Emekli Sandığı, cüzdanları yetiştiremedi. Sicil bilgilerine ulaştığı 140 bin kişiye ise yeni cüzdan hazırlanana kadar, ?Kocanızın kartıyla bir sefere mahsus maaşlarınızı çekebilirsiniz' duyurusu gönderdi. Ancak asıl sorun sicil bilgisi eksik olan 10 bin yaşlı kadında yaşandı. Ağır bürokrasi yüzünden sicil bilgileri yetişmedi ve maaşlar ödenemedi.

MAĞDURİYET BÜYÜK

FAKİR ve yaşlı olan 10 bin kadın, maaşlarının ulaşamamasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar. Hem aç hem de soğukta kaldıklarını söyleyen yaşlı kadınlar, ?Devletin verdiği maaşla ekmek, peynir, odun alıyorduk, şimdi onu da vermediler' diyerek sıkıntılarını dile getirdiler. Emekli Sandığı'ndan yetkililer ise, bu mağduriyeti çözmek için uğraştıklarını belirtirken, 10 bin hak sahibi ile ilgili sicil bilgilerinin tamamlanmasının ardından maaşların hesaba yatırılacağını söylediler.

ELEMAN YOK BAHANESi

EMEKLİ Sandığı, yeni kanunun çıkmasının ardından 3 ay içinde 150 bin yaşlı kadının maaş cüzdanını hazırlaması gerekiyordu. Ancak, tüm çalışmalara rağmen bu cüzdanlar bir türlü hazırlanamadı. 10 bin insana maaş verememeyi eleman eksikliğine bağlayan Emekli Sandığı yöneticileri, 40 kişilik ekiple çalışıldığını, bu konuda yeni personel talep edildiğini ifade ettiler. Maaşlarını 3 ayda bir çeken yaşlılar, bu parayla en temel ihtiyaçlarını gideriyor. Devlet, Türkiye genelindeki, 65 yaş ve üzeri 930 bin fakir vatandaşa aylık olarak 64 YTL maaş ödemesi yapıyor.

SORUN ÇÖZÜLECEK

EMEKLİ Sandığı Yaşlılar ve Sosyal Güvenlik Dairesi yetkilileri, maaş ödemesi konusunda sıkıntıların yaşandığını doğrularken, sorunların önümüzdeki aylarda giderileceğini söyledi. 10 bin yaşlı vatandaşın sicil bilgilerindeki eksiklik nedeniyle maaşlarının yatmadığını belirten yetkililer, diğer kadınlara kocalarının cüzdanlarıyla maaş çekme olanağının sunulduğunu, ancak bankalarda yine sorun yaşandığını ifade ettiler. Yetkililer, yasanın ardından rutin işlerin yanında düzenleme nedeniyle ekstra yük bindiğini gecikmenin bundan kaynaklandığını söylediler.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber