Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin kurulması yasalaştı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 23:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin kurulması yasalaştı

Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Diyarbakır'da İlahiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngörüyor.

Üniversite; iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, ilahiyat ve sağlık bilimleri fakülteleri, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitüleri ile meslek yüksekokulundan oluşacak. Üniversite bünyesinde bir de ''Yerel Diller Enstitüsü'' kurulacak.

Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının yasalaşmasının ardından birleşimi 5 Şubat Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Murat Taydaş


TBMM Genel Kurulu Diyarbakır’da Selahaddin Eyyubi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.


*Selahaddin Eyyubi üniversitesi komisyonda kabul edildi


TBMM Genel Kurulu'nda, Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasını öngören yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarı üzerinde MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Zuhal Topçu, hatalı politikalarla Milli Eğitim Bakanlığı'na duyulan güvenin zedelendiğini, eğitimin kurumsal bilgi ve tecrübe gözardı edilerek dar bir çerçevede yönetildiğini söyledi.

Topçu, MEB bünyesinde kurulan ''Alo 147'' şikayet hattının öğretmen ve yöneticileri canından bezdirdiğini, binlerce öğretmen ve yöneticinin yerli yersiz iftiralarla soruşturmaya maruz kaldığını ifade ederek, ''Öğretmenler, haklarında soruşturma açılabileceği endişesiyle gördükleri yanlışları ve hataları da dile getirmekten, inisiyatif almaktan çekindiklerini kaydetti.

Bakanlığın eğitim sisteminde yaptığı değişikliğin hızına yetişilemediğini savunan Topçu, serbest kıyafetin okullarda ciddi sıkıntılara yol açtığını, atama ve yer değiştirmelerde insani olmayan durum otaya çıktığını, sistemde keskin ve sert geçişler yapıldığını, söylem ve yanlış uygulamalarla öğretmenlerin itibar kaybına uğradığını, sınavlardaki başarı durumunun parlak olmadığını ifade etti.

CHP Grubu adına konuşan Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, yeni Milli Eğitim Bakanı'nın işinin zor olduğunu belirterek, serbest kıyafet ve atanamayan öğretmenlerin kendisini bekleyen en önemli sorunlar olduğunu vurguladı.

Son dönemde açılan vakıf üniversitelerinde eğitim yerine para kazanmanın amaçlandığını iddia eden Baydar, yeni kurulan üniversitelerin ciddi akademisyen sıkıntısı çektiğini, üniversite bütçelerinde ar-ge'ye ayrılan paranın ''kırıntı'' düzeyinde olduğunu ileri sürdü.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır'ın tek üniversitesi olan Dicle Üniversitesi'nin kurulmasının üzerinden 40 yıl geçtiğini, ancak 3 yıl öncesine kadar öğrenci sayısının 12 bin olduğunu, bu yıl 24 bine çıktığını anlattı. Konya ve Eskişehir'deki üniversitelerin öğrenci sayısının 100 bin civarında olduğunu hatırlatan Tan, Dicle Üniversitesi'nin kasıtlı ve bilinçli olarak geri bırakıldığını, derin yapılanmaların gözetimi ve kontrolü altında tutulduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi'nin kentin sosyal ve siyasal dokusuyla ilgili hiçbir çalışmayı yapmadığını ifade eden Tan, ''Dicle Üniversitesi kentte sanki Patagonya Üniversitesi gibi... Hiçbir konuya ilgi duymaz, dini konularla ilgili çalışma yapmaz, şehrin dinamiklerine küs. Cemaatler koalisyonu olarak yönetilen üniversite, bölgedeki alt üst oluşun dışındadır. Bazı konular Bingöl ve Tunceli üniversitelerine havale edilmiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi'nin yapmak istediği çalışmaların da önü kesiliyor. Devlet, Diyarbakır'da 100 bin kişilik bir üniversite kitlesini kendi siyasetine tehlike olarak görmektedir'' diye konuştu.

Tan, yeni üniversite bünyesinde ''Yerel Diller Enstitüsü'' kurulacağına işaret ederek, ''Yerel dil ne demek- Bunu, Kürtlere hakaret olarak görüyoruz'' dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, tasarı üzerinde kişisel görüşlerini ifade ederken, Diyarbakır'da üniversite sayısının kısa sürede 4'e ulaşacağını belirterek, 3 yılda 60 bin öğrencinin kente geleceğini söyledi.

''AK Parti olarak yeni bir medeniyet inşa ediyoruz'' diyen İçten, AK Parti iktidarına kadar ''Kürtler bizimle eşit değil'' denildiğini, ancak kendilerinin ırk, din, dil ayırımı yapmadan ülkeye hizmet ettiklerini vurguladı. İçten, ''Kimsenin kimseden üstünlüğü yok. Herkes haddini, eşit olduğunu bilecek'' dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP'li Meclis üyelerinin okul ve üniversite açılmasına karşı çıktığını, bu amaçla imar planlarında değişiklik yaparak okul yerlerini konut ve ticari alan olarak değiştirdiğini ileri süren İçten, kendilerini Diyarbakır halkına şikayet ettiğini söyledi.

Daha sonra söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise İçten'in sözlerini eleştirerek, ''Dicle Üniversitesi'ne ilk tırpanı vuran sizsiniz. Milletvekili adayınızı oraya rektör yaptınız, sizin görüşünüzde olmayan akademisyenleri tasfiye ettiniz. Hangi okulu ve üniversiteye karşı çıktık- Osman Baydemir'in elini öpmen gerekir. Kendisi en başarılı belediye başkanı. Türkiye'nin en güzel hayvan barınağıyla dünyaya örnek olmuştur. Siz insanları idare edemiyorsunuz'' ifadelerini kullandı.

Sataşma gerekçesiyle söz alan İçten ise ''Ancak çok güzel bir hayvan barınağı yapar, başka bir şey yapmaz. Diyarbakır'ı pislik götürüyor. Önce sokakları temizleyeceksiniz. Kimlerin plan tadilatı yaptığını belgelerle ortaya koyarız. Okulları yaptırmayan sizlersiniz'' dedi.

Kaplan ile İçten'in yerlerinden birbirine laf atmayı sürdürmesi üzerine Başkanvekili Güldal Mumcu, milletvekillerini uyararak tartışmayı sona erdirdi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genel Kurul'da ilk kez bir tasarının görüşmelerine katıldı. Çok sayıda milletvekili, Avcı'nın yanına giderek kendisini tebrik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber