BASK: Hükümet üyeleri kadir gecesi doğmuş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Kasım 2005 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bask Genel Başkanı Resul Akay, hükümetin 3 yılını değerlendirdiği basın toplantısında 59. Hükümet üyelerinin Kadir Gecesi doğmuş olduğunu savundu.

ÜÇ YILLIK SÜRE

Kamu çalışanları 18 Kasım 2002 tarihinde kurulan AKP iktidarından sorunlarına çözüm beklerken, Sayın Başbakan başta olmak üzere pek çok bakan; "ağır bir ekonomik miras devraldıklarını, yaşanan kriz nedeniyle ekonominin bozulan çarklarını ve kırılan dişlilerini tamir etmek için üç yıllık bir süre gerektiğini, ancak bu süre sonunda beklentilerin karşılanacağını" ifade ettikleri halde hiçbir hükümete verilmeyen 1100 günlük kredi 59'uncu Hükümete tereddütsüz verildiğini belirten Akay, geride kalan üç yıl boyunca uygulanan hatalı politikalar yüzünden kamu çalışanları pek çok kazanılmış hakkını kaybetmiş, sürgün ve kıyımlarla canından bezdirilmiş, sosyal güvenlik sisteminde ve kamu personel rejiminde yapılması planlanan değişiklerle de kazanılmış haklarının tümüne göz dikildiğini ve Hükümetin üç yıl boyunca kamu çalışanlarına hiçbir hak tanımadığı gibi pek çok kazanımını da elinden aldığını ifade etti.

ÜÇ YILDA KAYBEDİLENLER

Akay, Üç yılda kaybedilenleri sıraladı: 2000-2001-2002 Yılı Bütçe Kanunları ile güvence altına alınan gerçekleşen enflasyon üzerine 2 puanlık refah payı ile ilgili kazanımlar 2003 Yılı Bütçe Kanunu ile ellerinden alındığını, Emekli Sandığı şahıs kesintileri yüzde 15 iken, yüzde 16'ya çıkarıldığını,. İlaç bedelinden yüzde 20 oranında katkı payı maaş bordrosundan kesilmek suretiyle alınmaya başlandığını, Zorunlu nakil ve atamalar dışında, sürekli görev yolluğu ödemesinin kaldırıldığını, Gelir ve damga vergisinden muaf tutulan asgari geçim tutarları, gelir ve damga vergisi kesintisine tabi tutulmak suretiyle maaş kaybı yaratıldığını, 2005 yılında eş değer ilaçlardan fark alınmaya başlandığını, 2002 yüzde 6,9, 2003 yüzde 5,9, 2004 yüzde 9,9 olmak üzere üç yılda yüzde 24,4 oranında büyüyen ekonominin refah payı memur maaşlarına yansıtılmadığını, Hükümetin Sosyal güvenlik sisteminde planladığı değişikliklerle memurların emeklilik haklarını da bir çırpıda yok etmek istediğini ve Personel Kanunu Tasarısı ile memurların iş güvencesi yok edilmekte olduğunu, performansa dayalı ücret sistemi ile parti memurluğu özendirilmek istendiğini de sözlerine ekledi.

ÜÇ YILIN SONUNDA SÜKUT-U HAYAL

Akay, Kamu çalışanları üç yılın sonunda maaşlarının artacağını, gelir düzeylerinin yükseleceğini düşünürken 2006 yılının birinci ve ikinci yarısı için yüzde 2,5 oranındaki utanç verici maaş artışı karşısında "sükut-u hayale" uğradığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN ile TÜRK-İŞ arasında Temmuz 2005'te imza altına alınan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri ile işçi ücretlerine 2006 yılının birinci ve ikinci yarısı için yüzde 3 oranında artış yapılmış, ücretler enflasyonun gerisinde kaldığı takdirde aradaki farkın telafi edilmesi güvence altına alındığını belirten Akay, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN ile sözde yetkili memur sendikalar arasında Ağustos 2005'te imza edilen mutabakat metni ile yüzde 2,5 oranındaki utanç verici maaş artışı 5 YTL. tutarındaki sendika aidatı karşılığında kabul edilmiş, enflasyon kaybı olduğu takdirde, bunun telafi edileceğinin ise güvence altına alınmadığını savundu.

Akay, Sözde sendikaların iddia ettiği gibi 2006 yılı için yüzde 19 oranında maaş artışı yapıldığı külliyen yalandır. Aile yardımı ile ek ödemeler istisnai durumlarda ödenmektedir. Nitekim 40+40 YTL. tutarındaki ek ödemelerden 400 bin, aile yardımı ödeneğinden ise 650 civarında memur yararlanabilecektir. Ek ödemeler kök ücretlere yansıtılmayacaktır dedi.

Ayrıca bugüne kadar, Hükümetlerin; memur maaşlarına yaptıkları artışları olduğundan fazla gösterdiklerini, Memurların ve sendikaların yapılan artışları az bulduğunu ama bu defa Hükümetle birlikte sözde yetkili sendikaların da yüzde 2,5 oranındaki utanç verici maaş artışını yeterli bulduklarını ve bunu hararetle ifade etmekte olduklarınıdilke getirdi. Sendikaların, Hükümet misyoneri edasıyla işyerlerinde dolaşmakta olduklarını, bildiri ve bültenleri ile Hükümete söz bırakmadıklarını sözlerine ekledi.

HÜKÜMET ÜYELERİ KADİR GECESİ DOĞMUŞ OLMALI

Akay, Hiç bir Hükümete verilmeyen kredi, hiçbir Hükümete gösterilmeyen tolerans 59'uncu Hükümete tanınmıştır. Bugüne kadar halktan 100 gün, 300 gün, 500 gün süre isteyen Hükümetlere bu süreler çok görülürken, 59'uncu Hükümetin istediği 3 yıllık (1100 gün) süre tereddütsüz verilmiştir. Bu sürenin sonunda sözünü tutmayan Hükümetten hesap sorulamamıştır. Bugüne kadar iş başına gelen Hükümet Üyelerinin dramatik sonlarını gördükten sonra, 59'uncu Hükümet Üyelerini çok şanslı bulduğumu, hatta Kadir Gecesi dünyaya gelmiş olabileceklerini düşünmekte olduğunu da savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber