Satış ve kiralama için Başbakanlık'a 1524 başvuru geldi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın bir soru önergesine verdiği yanıta göre kamu kurumlarından satış ve kiralama için Başbakanlık’a toplam 1524 başvuru geldi.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2013 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın bir soru önergesine verdiği yanıta göre kamu kurumlarından satış ve kiralama için Başbakanlık’a toplam 1524 başvuru geldi. Bu başvurulardan yüzde 77’sine olumlu yanıt verilirken yüzde 1’i geri çevrildi.

FIRAT KOZOK

ANKARA - Kamunun mallarının satış ve kiralanmasında son sözü Erdoğan’a bırakan genelgenin ardından kurumlar, Başbakanlık’tan izin alabilmek için adeta sıraya girdi. Genelge kapsamında kurumlardan 8 ayda 1524 kamu malının satışı ve kiralanması için izin talebi geldi. Başvuruların yüzde 77’sine onay verilirken yalnızca yüzde 1’i reddedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurumlarının taşınmazlarının satışında zaman zaman “anlaşmalı” satışlar yapılması üzerine durumdan duyduğu rahatsızlıkla harekete geçmişti.

Erdoğan, geçen haziran ayında yayımladığı genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarıyla (belediyeler ve il özel idareleri hariç) sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin; kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarının, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzelkişilere satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlık’tan izin almasını kurala bağlamıştı.

Ancak genelge kısa sürede Başbakanlık’ı kilitlemişti. Çok sayıda kurumdan gelen yüzlerce dosya Başbakanlık’ta birikmişti. Cumhuriyet, Başbakanlık’taki yığılmayı gündeme getirmişti. İşte bu yığılmanın boyutları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’ya verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.

Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre genelgeyle ilgili olarak bugüne kadar kurumlardan toplam 1524 başvuru geldi. Bu başvurulardan yüzde 77’sine olumlu yanıt verilirken yüzde 1’i geri çevrildi. Evrakların yüzde 22’siyle ilgili incelemelerse sürüyor. Okul kantinlerinin kiralanması için genel kapsamlı bir izin verildiğini anlatan Bozdağ şunları kaydetti:

“Genelgenin amacı, kamunun sahip olduğu taşınmazların etkin ve verimli kullanılmasının sağlanmasıdır. Genelgeyle idarelerin taşınmazlar üzerindeki tasarruf yetkisi kaldırılmamış olup idarelerin taşınmazlarını nasıl değerlendirdiği görülmekte ve kurumlar arası koordinasyon sağlanmaktadır.

Genelgeyle kurumlar arası koordinasyonun sağlanarak kamu taşınmazlarının daha etkin ve verimli yönetimi sağlanmaktadır. Genelgenin 2012 yılı ortasında çıkmış olması nedeniyle müracaatlar ortaya çıkan ihtiyaçlara göre düzensiz artış ve azalışlar göstereceğinden yıllık müracaat sayısının tahmini doğru olmayacaktır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber