Çelik: Dünyada işsizlik artıyor, Türkiye'de düşüyor

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kırşehir'de yaptığı açıklamada, "Dünya işsizlikle boğuşurken, Türkiye'de her yıl 1 milyon insanına iş veriyor" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Şubat 2013 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çelik: Dünyada işsizlik artıyor, Türkiye'de düşüyor

Kırşehir'e gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Vali Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Ahi Evran-ı Veli'nin memleketi Kırşehir'de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Bakan Çelik, bir soru üzerine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun günün ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirterek, "Günümüz şartlarına göre düzenlenmesi gerekiyor. Ama güzel olan yeni bir personel rejimine ihtiyaç vardır. Geçtiğimiz Bakanlar Kurulu'nda da uzun bir değerlendirme yapılmıştır. Bu konuda hükümet ve sivil ayağı bu konuda çalışmalar yapılıyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir personel rejimini getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Teşvik Yasası'nda uzatma olmayacağını, eleştirilerin ise Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirildiğini belirten Çelik, ardından Medrese Mahallesi'nde yapımı tamamlanan İşkurumu hizmet binasının açılışına katıldı.

Törende konuşan İşkur Genel Müdürü Nusret Yazıcı, 2012 yılında 2017 iş ve meslek danışmanı aldıklarını, 556 bin işsize iş bulduklarını, bu yılki hedeflerinin ise 1 milyon işsize iş bulmak olduğunu söyledi.

Bakan Çelik ise konuşmasında Türkiye'nin son 10 yılda her alanda önemli mesafeler katettiğini söyledi. Çelik,"Bu başarıyı hep birlikte gerçekleştirdik. Sizler sağlıklı tercihlerde bulundunuz, bizler de bu görevi yerine getirdik. Büyük bir gelişim ve değişim yaşandı. İhracatımız artıyor, çok şükür cari açığımız azalıyor. Ülkemiz el açan ber ülke olmaktan çıktı, tam tersine kredi açan bir konuma geldi. Sadece ülkemizdeki yoksulları değil, büyük coğrafyada Osmanlı'nın 22 milyonluk coğrafdaki bütün insanlara, çaresizlere, mağdurlar, mazlumlara sahip çıkan bir ülke noktasına geldik" dedi. Terör konusunda ciddi bir sürece girildiğini belirten Çelik şunları söyledi:

HEDEFİMİZ TERÖRÜ BU ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN KALDIRMAK

"Hedeflerimizden birincisi hepimizi üzen, kahreden, 30 yıldır bu ülkede insanımızın canına, malına kasteden terör belasından kurtulmak için çok ciddi bir sürecin içine girdik. Bu süreçten şunu bilmemiz gerekiyor. Biz bir kişinin değil, birilerinin mutluluğu için bunu yapmıyoruz. En önemli olan problem olan terör belasından kurtulmak için, 75 milyonun mutluluğunu hesap eden, hedefleyen bir çalışmanın içindeyiz. Yoksa bu milleti üzecek, şehitlerimizi kabirlerinde bir nebze de olsa rahatsızlatacak bir uygulamanın, çalışmanın içerisinde olmamız kesinlikle söz konusu değildir. Birinci hedefimiz terörü bu ülkenin önünden, gündeminden kaldırmak."

Çelik, Bakanlık olarak Türkiye'de işsizliği yüzde 5'lerin altına indirmek için çalıştıklarını da belirterek, hedeflerinin 2023 olduğunu kaydetti. İşsizlikle mücadeleye değinen Çelik “Dünya işsizlikle boğuşurken, Türkiye'de her yıl 1 milyon insanına iş veriyor. Avrupa Birliği'nde 27 ülkedeki işsizlik ortalaması 10,7. Türkiye'de 9.1. İtalya'da işsizlik 11.2, İspanya'da 26, Yunanistan'da yüzde 27, Portekiz'de 16,5, ama Türkiye'de çok şükür yüzde 9.1. Bunu da çok buluyoruz, bunu aşağıya çekmek için çalışıyoruz” dedi.

İşsizliği azaltmak için meslek edindirme kursları açtıklarını, işbaşı eğitimiyle 6 ay ücretini bakanlık olarak kendilerinin ödediğini, eğer işyeri sahibi memnun olursa bunları işe aldığını belirten Çelik, kendilerinden istenilen vasıflı eleman bulamadıkları için 435 insanı işe yerleştiremediklerini söyledi.

Hükümet olarak işsizliğin önüne geçmek için her yıl 1,5 katrilyonluk bütçe ayırdıklarını da belirten Bakan Çelik, önümezdeki günlerde 10 bin engelli vatandaşı kamuya alacaklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber