Recep Akdağ, teftişi neden bitirdi?

Prof.Dr. Recep Akdağ’ın, Sağlık Bakanı olarak, AKP’nin oylarınınyükselişine büyük katkı sağladığı biliniyor. Sağlıkla yükselişe geçen AKP’nin, sağlıkta halkın cebine el atmasıyla birlikte oy oranının düşmesinde de etkili olacağı değerlendiriliyor. Bakanlığı döneminde “ben bilirim” anlayışını terk etmeyen, odaları “yok” sayan Akdağ’ın açıkçası son dönemlerde sinirleri de hayli bozulmuştu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2013 00:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan görevden ayrılmadan 15 gün önce müsteşar yardımcıları Yasin Erkoç ile Ekrem Akbakan, bakanın gündeme getirdiği bir öneriye karşı çıktılar. Bakanın tepkisi de sert oldu. Neler söylediğini yazmıyorum ama iki bürokrat bu sözleri kaldıramadı ve “çok yorulduk” gerekçesiyle görevlerinden ayrıldılar.

Teftiş kurulunu bitirdiler

Yolsuzluk sıralamasında sağlık sektörü hep ilk sırada yer alır.Aslında Sağlıkta yaşanan olumsuzlukları bu bakanlığın müfettişleri de ortaya çıkarabilirdi. Ancak, bakan ayrılmadan önce Teftiş Kurulu’nu bitirdi. Artık, bu haliyle bakanlıkta üst düzey bürokrat bağlantılı yolsuzlukları ortaya çıkartmak olanaksız hale getirildi.

Bakandan başka hiç kimseden emir ve talimat almadan inceleme ve soruşturma yapan müfettişlerin bu kadroları (unvanları) kaldırıldı. Müsteşar onayı ile atanıp yine Müsteşar onayı ile görevden alınan “Denetçi” kadrolarına atandılar. Aynı dönem çıkan Kanun Hükmünde Kararnamelerle diğer bakanlıkların denetim birimleri Teftiş Kurulu Başkanlığı adı altında birleştirilirken ve Bakandan aldığı emirlerle inceleme ve soruşturmalar yapmaya devam edip hiyerarşideki üst konumlarını muhafaza ederken Sağlık Bakanlığında bunun tam tersi yapıldı.


Memurlar.net'in notu: Anayasa Mahkemesi 14 Şubat 2013 tarihinde, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname maddelerinin iptal istemini görüşecek. Tıklayınız.


Yıllarca görev yapmış, bir çok yolsuzluk ve usulsüzlüğü ortaya çıkarmış teftiş kurulunu kapatılıp 5 ayrı denetim birimi oluşturuldu. Hiçbir kriter uygulanmaksızın bu birimlere “denetçi” olarak dağıtılan müfettişler, daire başkanlarının altında çalıştırılmaya başlandı. Denetim etkisizleştirildi, müfettişler pasif ize edildi. Açıkçası, Daire Başkanına bağlı olarak “denetçi” unvanı ile memur konumuna getirildi. Böylece onların müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı gibi bürokratların denetimlerini yapmaları da ortadan kaldırıldı.

Yandaş bürokrata lojman satışında öncelik

Müfettişler önce unvanlarını kaybetti, şimdi de oturdukları “görev tahsisli” lojmanlarını kaybediyorlar. Çünkü,lojmanlar üzerinde de büyük oyun var. Anlatalım:

Bakanlık, 21 Aralık 2012’de “lojman genelgesi” yayımladı ve denetçilerin lojmandan tahliye edilmesi talimatını verdi. Çünkü, onları çıkartıp, kendi atadığı yeni bürokratları AKP Genel Merkezine 300 metre uzaklıkta bulunan lojmanlara yerleştiriliyor. Söğütözü Lojmanlarında Devlet imkanları kullanılarak son aylarda hummalı bir yenileme çalışması yapılmasının nedenleri de bu genelge ile ortaya çıktı. Başbakanın talimatıyla Devlet lojmanlarının satışa çıkarılacağı, satışta lojmanda oturanlara kolaylık sağlanacağı yönünde yapılacak muhtemel düzenlemeden önce bazı bürokratlara bu lojmanların tahsis edilmesi de tesadüf değildir.

Yeni adlarıyla “Denetçi” olan 200’ü aşkın eski müfettiş,uğradıkları özlük hakları kaybı için İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Sağlık Bakanlığı, savunmasında “denetçi” yapılan müfettişlerin hiçbir özlük hak kaybına uğratılmadığını öne sürdü. Bakanlık, resmen alay ediyor. Görev tahsisli lojmandan çıkarılmak istenmeleri bile tek başına kayıp değil mi? Diğer Bakanlıkların müfettiş ve denetçilerin görev tahsisli konut hakları aynen korunurken, sağlıkçılar Recep Beyden iyi bir darbe yedi…

“Doktor sayısı yetersiz” diyordu

Sağlık Bakanlığındaki bürokratların maaşlarını yükseltmek için hülle sözleşmeler imzalayıp, bir hastanenin Başhekimi ya da Yöneticisi olarak sözleşmeli statüye geçerken, “bunların hizmetine bakanlık merkezinde ihtiyaç var” denip, ballı sözleşmeücretine ek olarak Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Kurum Başkanı ve Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı görevlerinden vekalet ücreti alınması uygulaması da yine bu Bakanlığa has bir uygulamadır.

Recep Akdağ, bakanlığı döneminde hep “doktor sayısı yetersiz” diyordu. Bunu söyleyen bakan, İdari ve Mali İşler Başkanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına bile ekonomist, işletmeci ya da bilgisayar mühendisi yerine doktor atadığını bilmiyor muydu?

Büyük özel hastanelerin yöneticileri (CEO) iktisat, işletme veya hukuk mezunu iken, “özel sektör zihniyetiyle devlet hastanelerini yöneteceği” iddiasını bakanlığının son gününe kadar tekrarlayan Recep bey, 16 bin lira aylıkla siyasetçi yakını doktorları yöneticiliğe atamadı mı? Bakanlıktaki “saadet zinciri”nin hesabı bir günkendisinden mutlaka sorulur.

Saygı Öztürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber