Yeni arama motoru Hakia.com

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2005 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni nesil arama teknolojisini kullanarak hazırlanan arama motoru Hakia.com, İstanbul'da tanıtıldı.

2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kurulan arama motoru Hakia.com, internet kullanıcısına en hızlı, verimli ve kapsamlı arama tecrübesini yaşatmayı amaçlıyor.

Endeksleme teknolojisi yerine, yeni bir altyapıyla dizayn edilen hakia, lisan anlayan, semantik algoritmalarla geliştirildi.

Sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip bir arama motoru olmayı amaçlayan Hakia arama motoru "Baş ağrısını hangi ilaç iyileştirir?" sorusuna, "Aspirin migrene iyi gelir" gibi bir cevap getirebilirken, soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı olmuyor.

Hakia.com'un tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Hakia Genel Müdürü Rıza Can Berkan, beta versiyonuyla açılışı yapılan arama motorunun, 6 aylık bir evrim sürecinin ardından istenilen analiz kapasitesine ulaşacağını kaydetti. Berkan, Hakia'nın diğer arama motorlarından birçok farklı yönünün bulunduğunu kaydetti.

Berkan, "Performans olarak yüzde 10-20 gibi görünür bir avantaj getirirsek başarılı olabileceğimize inanıyorum. Biz pazarı ele geçirmeyi amaçlıyoruz. İlk yıl içinde günde 50 milyon aramaya ulaşabilmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber