Kopacak fırtınanın nedeni: Yeni üniversitelerin rektörlerini Hükümet atayacak

Haber Giriş : 23 Kasım 2005 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) tüm uyarılarına rağmen yeni üniversitelerin kurulmasında ısrar etti ve 15 ilde üniversite kurulmasını öngören tasarıyı TBMM'ye gönderdi. Kurulacak üniversitelere atanacak 'kurucu rektörün' YÖK değil, hükümet tarafından atanmasını da öngören tasarıya göre Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya'da üniversite kurulacak.

Yeni kurulacak olan yükseköğretim kurumlarında uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunlar, YÖK kararıyla çözümlenecek. Yeni üniversitelere 2 bin memur kadrosu da verilecek. Söz konusu memurlar iki yıl içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın alınacak onayla ve Bakanlar Kurulu kararıyla, gerektiğinde sınıf, unvan ve derece değişikliği yapılarak alınacak.

YÖK'ün görüşü alınmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı tasarıyı hazırlarken, yeni üniversitelerle ilgili olarak YÖK yönetiminin de görüşünü almıştı. YÖK kurulması istenen 15 üniversiteyi, 'kısa, orta ve uzun vadede açılabilecekler' diye üç gruba ayırmıştı. Kırşehir, Kastamonu, Çorum ve Rize'de yeni üniversitenin hemen açılmasına vize veren YÖK; sekiz üniversitenin açılması için sekizer proföser atanması şartı koymuştu. YÖK, üç üniversite için 'Altyapı yetersiz, şartlar hazırlanmalı' görüşünü bildirmişti.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber