Trabzon'da kadına şiddet boşanmaları arttırdı

Trabzon'da son dönemde kadına yönelik şiddet sayısında belirgin bir artış gözlenirken, kadınların artık çaresiz olmadığı vurgulandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2013 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trabzon'da kadına şiddet boşanmaları arttırdı

Trabzon Barosu Avukatlarından Işıl Demir Güner, şiddete uğrayarak hastaneye yada karakola başvurmak zorunda kalan kadının elektronik ortamda kayıt altına alındığına dikkat çekerek, şiddete uğrayan kadının yalnız olmadığını belirtti. Kadına şiddette artışın asıl sebebinin bir çok şeyin gün yüzüne çıkması olarak değerlendiren Güner, "10 yıldır avukatlık yapıyorum. Bunun 8 yılı Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu'nda görev yaparak geçti. Sivil Toplum Örgütleri'nde ve kadın örgütlerinde gönüllü olarak çalışıyorum. Kadına şiddet konusunda sadece Trabzon'da değil Türkiye genelinde büyük bir artış var. Artışın sebebide aslında bir çok şeyin gün yüzüne çıkıyor olmasıdır. Çünkü kadın şiddet gördüğü zaman hastaneye yada karakola gitmek zorunda kaldığında buralarda artık elektronik ortamda sorgulanmak zorunda. Emniyette adli vakalarla ilgili bütün çalışma yapan kurumlarda da dolayısıyla herşey elektronik ortamda sorgulanıp yapıldığı için artık herşeyi biliyor hale geldik arşivlendiği için. Aslında bu hep vardı ancak bu kadar yüzeye çıkmasının sebebi bir çok şeyin artık evrak üzerinde tutulması" dedi.

TRABZON'DA 2012 YILINDA 180 BOŞANMA

Trabzon şehir merkezinde 2012 yılında 180 boşanma olduğunu bir önceki yılda ise bu sayının 150 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Güner, "Trabzon Barosuna 2011 yılında adli yardım bürosuna sırf boşanma davası açmak için 150 kişi başvururken, bu sayı daha sonra artarak 2012 yılında 180'e çıktı. Gittikçe boşanma davalarında sayının arttığını görüyoruz. Biz bunu adli yardım bürosuna başvuranların üzerinde değil de Sivil Toplum Örgütleriyle yaptığımız analiz çalışmalar üzerinden değerlendirdiğimizde en önemli nedenin ekonomik sebeb olduğunu görüyoruz. Kişiler ekonomik olarak gerçekten kendini güvenli hissetmedikleri ve sıkıntı, stres ortamında çalıştıkları için bu durumu evlerine yansıtıyor. Şiddet öğrenilen bir kavram olduğu içinde öğrendikleri kavramda kendilerini savunmaya çalışıyorlar. Nasıl savunuyorlar? Stretsiz bir ortamda bağırarak stresi atmak varken aile ortamında şiddet eğilimiyle belki atıyor" diye konuştu.

İŞ GÜVENCELERİNİN OLMAMASI ŞİDDETİ ARTTIRAN NEDENLER ARASINDA

İş güvenliliğiveya garantisi olmamasının şiddetin artmasına etken olduğunu kaydeden Güner, "Ekonomik olarak baktığımız zaman kişilerin iş güvencelerinin olmaması sabit işlerinin olmaması, Trabzon gibi bir

yerde iş imkanlarının olmaması, kendilerini güvende hissetmemelerinden kaynaklanan ekonomik sıkıntılar, bazı insanlarda belki de şiddet eğilimini tetikleyen faktörlerden bir tanesi. Sadece ekonomik değil, şiddet eğilimiyle ilgili bir şey bu. Doğan çocukların şiddet eğilimi yoktur. Şiddet ortamında

büyüyen çocuk ile

şiddet olmayan ortamda büyüyen çocukların davranışı birbirlerinden çok farklıdır.

Çünkü şiddet öğrenilen bir kavram. Öğrenildiği içinde benimsenilen bir kavram. Çok normalmiş gibi algılandığından çocuk öğrendiği bu kavramı uyguluyor" şeklinde konuştu.

SADECE KADINLAR DEĞİL ERKEKLER DE ZAMAN ZAMAN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Erkeklerin de zaman zaman şiddete maruz kaldığına dikket çeken Güner, "Trabzon'da bu anlamda benim 2 vakam vardı. Şiddet illada fiziksel olmaz. Aşırı kıskançlık yüzünden eşinden baskı gören kişi evliliğini bitirme noktasına kadar getirdi. Çünkü söz konusu kişi eşinin üzerinde büyük baskı yaptığını iddia ederek adete nefes alamadığını söylüyordu. Bu durum karşısında da evliliğini bitirme kararı aldı"

Avukat Işıl Güner, şiddete uğrayan kadınların yalnız olmadığını belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Şiddet çok kötü bir şey, kimse buna maruz kalmamalı. Şiddete uğrayan kadınlarımız kendilerini yalnız hissetmesinler. Hepimiz

şiddet olgusuyla karşı karşıyayız. Şu anda kurulan sistem, yeni kanunlar, Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığı'nın oluşturduğu bazı düzenlemeler var. Şiddeti önleme ve izleme merkezleri var, bunlardan biri de Trabzon'da. Orada yalnız olmadıklarını hissedecekler. Şiddeti kabul etmek yada devamına rıza göstermek bence yeterli bir davranış değil. Kendiniz adına bir adım atmaktan çekinebiliyorsunuz ancak çocuklarınız adına bir adım atın, buna dur diyebilecek hale gelin.

Yalnız değilsiniz, başvuruda bulunabileceğiniz Trabzon Barosu Kadın Hakları Komisyonu var. Aile şiddet önleme izleme merkezi var. Hukuki yardım, psikolojik yardım alabilirsiniz. Artık Aile Mahkemeleri de koruyucu nitelikte karar veriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber