'Okul Sütü' toplantısında liseli protesto

Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen "Okul Sütü Programı"na ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Şubat 2013 14:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
'Okul Sütü' toplantısında liseli protesto

İstanbul'daki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, okul sütünün çocuklar için önemine değinerek, Avrupa'da yıllardır öğrencilere bedava okul sütü dağıtıldığını aktardı.

Çin'de ve İran'da da dağıtıldığını belirten Çallı, "Geçen sene bir denememiz oldu biliyorsunuz, 30 gün süt dağıtabildik. Devletten bu konuda sağolsun destek aldık. Bu sene de okulun ikinci döneminde aşağı yukarı 30 bin 885 okulda, 29 milyon küsur öğrenciye, özel okullar dahil süt dağıtmayı planladık, Tarım Bakanlığı'nın, Hükümetimizin verdiği destekle, ücretsiz olarak dağıtacağız" diye konuştu. Çallı, süt dağıtma programının toplam maliyetinin 130 milyon TL civarında olduğunu belirterek, günlük 650 ton, toplamda 60 bin ton süt dağıtılacağını kaydetti.

SÜT ALAREJİSİ VARDIR, ZEHİRLENME YOKTUR

İhale sürecine yönelik bir soru üzerine Çallı, "Geçen sene çok kısa bir sürede olmuştu, aşağı yukarı 25 gün gibi ve çok aceleye geldi. Dolayısıyla ihale süreci tam olarak oldu ama önemli olan o 25 günde öğrencilere sütü verilebilmesiydi. Dolayısıyla orada biraz acele edildi" dedi. Çallı, geçen yıl dağıtılan sütlerden öğrencilerin rahatsızlanması hatırlatılıp, bu konuda tedbir alınıp, alınmayacağının sorulması üzerine "Geçen seneki rahatsızlıklar için de tedbir alınmıştı. Bütün velilere büroşür dağıtılmıştı. Bu büroşürde de, 'Çocuğunuzun süte alerjisi varsa, içsin mi, içmesin mi?' diye büroşür dağıtıldı. Fakat buna rağmen 10 binde bir gibi bu rahatsızlığın oranı ve hepsi de laktoz intoleransı, yani süt alarejisi, sütün, süt şekerinin verdiği rahatsızlık. Yani zehirlenme vakası hiç yoktur kesinlikle" dedi. Geçen yıl sütlere 'Bozuk' raporu veren laboratuarın kapatıldığı hatırlatılınca Çallı, "Bununla ilgili bilgim yok. Laboratuarlarda yanlış bakma olabiliyor, ondan dolayı olabilir kapanma" diye konuştu.

DOKTORLARIN VERDİĞİ BİLGİ YANLIŞ

Çallı, sokak sütlerine de değinerek, "Halkımızın bilgilenmesinde bu eksiklik var, sokak sütünün daha iyi olduğu gibi bazı doktorlar açıklamalarda bulunuyor. Ama şu anda herhangi bir tesisimizi istediğiniz zaman gezebilirsiniz. Bir sokak sütünün tabi olduğu işlemleri görün, bir de bir sanayimizin sütü nasıl inceleyip, aldığını görürseniz, bu konuda bence daha iyi karar verirsiniz. Bu tartışmalara da son verilmiş olur. Bu konuda doktorların verdiği bilgi de çok yanlış. Ben, hangi doktor olursa olsun her zaman karşılaşmaya hazırım" dedi.

"OKUL SÜTÜ ZEHİR KÜPÜ"

Bu arada salonda bulunan ve lise öğrencisi olduklarını belirten bir grup genç, "Çallı'ya elinizde kalan sütler ne oldu? Hükümetimiz hükümetimiz diyorsunuz bu hükümetiniz kim? Bunlar okullarımızı sizlere peşkeş çekenler mi?" gibi sorular yöneltmeye başladı. Çallı'nın soruları yanıtlamaması üzerine gençlerden biri, "Sizinle ilgili sorulan sorulara bile cevap veremiyorsunuz. Az önce 'Laboratuar kapatıldı' dendi, 'Bu konuda bir fikrim yok' dediniz. Eğer orada Ulusal Süt Konseyi Başkanı oturuyorsanız, süt konusundaki her şeye cevap vermeniz gerekmez mi?" diye eleştiri de bulundu. Çallı da, "Dedim ya, laboratuar yanlış bakmıştır, Tarım Bakanlığı da o laboratuarı lağvetmiştir" deyince, liseli genç de "Çocukları zehirlemek bu kadar kolay mı? 10 binde bir gibi bir rakam değil, hastanelere kaldırılan binlerce çocuk var" diye konuştu. Daha sonra salonda bulunan ve Liseli Genç Umut adlı öğrenci grubu, ellerindeki "AKP eğitime zararlıdır", "Okul sütü akı küpü değil, zehir küpü" yazılı dövizleri açtı. Grup, "Okul sütü zehir küpü", "AKP elini eğitimden çek" sloganları atarak, alkışlarla salondan çıktı. Öğrencilerin salondan çıkmasının ardından toplantıda son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber