Hozat'ta erkek sayısı, kadından 3 kat fazla

Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde, adrese dayalı nüfus sistemi ile yapılan sayımda, erkek sayısının, kadınlara oranla 3 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Şubat 2013 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hozat'ta erkek sayısı, kadından 3 kat fazla

Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde, adrese dayalı nüfus sistemi ile yapılan sayımda, erkek sayısının, kadınlara oranla 3 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Geçen yılın sonunda açıklanan son nüfus sayımı bilgilerinde Tunceli'nin il geneli nüfusu 86 bin 276 çıkarken, kadın ve erkek nüfusu açısından da il genelinde Türkiye ortalamasının dışında farklı sonuçlar çıktı. Kadın ve erkek nüfusu arasındaki farklılığın il genelinde çok sayıda askeri birliğin bulunmasına bağlanırken, il nüfusunun 49 bin 998'i erkek, 36 bin 278'i de kadın olarak kayıtlara geçti. Erkek nüfusu kadın nüfusunda 13 bin 720 kişi fazla çıkması, terörle mücadele kapsamında kent merkezi ve bağlı birlikte yaşayan asker sayısının fazla olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

İl merkezi ve ile 6 ilçede kadın erkek nüfus oranı açısından çok fazla farklılık oluşmazken, Hozat İlçesi'nde kadınlara oranla erkek sayısının 3 kat fazla olduğu ortaya çıktı. İlçe merkezinin toplam nüfusu 6 bin 693 olarak açıklanırken, 5 bin 111 erkeğe karşılık, 1582 kadının ilçede yaşadığı tespit edildi. İlçe genelinin nüfusu, köyler dahil edilince 8 bin 661 olarak kayıtlara geçti. İlçe merkezinin köyler dahil erkek sayısı 6 bin 117 ve kadın sayısı ise 2 bin 544 olduğu görüldü. İlçe sakinleri bu durumu işssizlik, yoksulluk ve göçlere bağlarken, ilçedeki son on yıllık nüfus istatistiklerine bakıldığında ise her yıl kadın nüfusunda ortalama yüzde 10 oranda azalma olduğu ifade edildi.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konat, kadın-erkek sayısındai orantısızlığı bilimsel çalışma ile ortaya çıkarmaya çalışacaklarını belirterek, şöyle dedi:

"İlçemizin toplam nüfusu 6 bin 693. Toplam nüfusun içerisinde erkek sayısı 5 bin 111, kadın nüfusu 1582. Köylerle beraber toplam nüfusumuz 8 bin 661, toplamın içerisinde 6 bin 117 erkek, 2 bin 544 kadın yeralıyor. Bölgenin yıllardır yaşamış olduğu sıkıntılı süreçlerden dolayı, yoğun göç yaşanmasına rağmen Hozat, kendi alanında yerleşimde, nüfusunu korumak için bir çaba sarf etti. Ancak, 10 yıllık istatistiklere baktığımız zaman, kadın nüfusunda her yıl yüzde 10-15 arası azalma var. Toplam erkek sayısının içerisinde bin 500'e yakın asker nüfusu düşüldüğünde dahi erkek nüfusu kadın nüfusunun 3 katı kadardır. Biz bu nüfus artışındaki eşitsizliği, ekonomik sebeplere bağlıyoruz. Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı, genç yaşa gelmiş erkeklerimizin evlilik yapmaması, ikincisi belirli bir yaş gurubunda kadınları kaybetmemiz. Asıl önemli olan, bölgemizde yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal sıkıntılar. Aile, evlilik birlikteliklerinin önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyoruz. Bölgede ve ilçemizde işsizliği önleyici tedbirler alınırsa, gençlerin, halkın ekonomik durumu, refahı düzelirse, inanıyoruz ki nüfusumuz daha eşit bir şekilde çoğalacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber