Harcırah kararı Resmi Gazetede yayımlandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2005 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin, yurtiçinde veya yurtdışındaki bir göreve kendi istekleriyle atanmaları halinde devlet
memurlarına harcırah ödenmeyeceğini öngören yasa hükmünü iptal kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Van, Gaziantep, Ankara, Erzurum, Adana ve İzmir idare mahkemelerinin 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 10. maddesinin (1) numaralı bendinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davayı Yüksek Mahkeme 4 Mayıs 2005 tarihinde karara bağlamıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararının gerekçesinde, nakil işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlilerinin maddi açıdan belli bir külfetle karşı karşıya kalmaları ve külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle, kamu görevlilerinin isteklerine dayalı olarak nakledilmiş bile olsalar söz konusu külfetin kamu kurumunca karşılanmasını gerektirdiği belirtildi.

Gerekçede, kendi yazılı talepleri ile nakledilenler ile re'sen nakledilen kamu görevlilerinin, yer değiştirmeye bağlı olarak ödenen harcırah bakımından aynı hukuksal konumda oldukları vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin oybirliğiyle verdiği kararın sonuç bölümünde, 4969 sayılı yasa ile eklenen ''Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere'' ibaresi Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber