Alakır'da yargı kararını yok sayanlar için suç duyurusu

Alakır Vadisi'nde mahkemenin Dedegöl Enerji'ye ait Kürce Hidroelektrik Santrali (HES) için verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanmaması üzerine, Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyeleri ve müdahilleri Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na ilgili kurumlar ve Dedegöl Enerji yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Şubat 2013 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alakır'da yargı kararını yok sayanlar için suç duyurusu

Antalya'nın Kumluca İlçesi yakınlarındaki Alakır Vadisi'nde Dedegöl Enerji'ye ait Kürce HES Projesi hakkında, ANK üyelerince projenin iptali için açılan davada Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, 5 Aralık 2012 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararı, davalı Antalya Valiliği ve müdahil taraf Dedegöl Enerji Yatırım AŞ'ye de tebliğ edildi. Kumluca Kaymakamlığı'na gönderilen karar, jandarma tarafından şirkete 8 Şubat 2013 tarihinde iletildi. Firmanın çalışmalarını tam kapasite yürütmesi üzerine Kumluca Jandarma Komutanlığı, 12 Şubat 2013'de Alakır Vadisi'ne giderek Kürce HES'in çalıştığını tutanakla tespit etti.

YARGILANMALARI TALEP EDİLDİ

Yürütmeyi durdurma kararının üzerinden 50 günü aşkın süre geçmesine rağmen firmanın elektrik enerjisi üretimi ve satışını sürdürmesi üzerine Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. ANK üyeleriyle Karacaören Doğa Kültür ve Dayanışma Derneği, Antalya Dostları Derneği, Doğa Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, 30'a yakın şikayetçi tarafından avukat Ayşegül Rüzgar Gökçe aracılığıyla yapılan suç duyurusunda, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ile yürütmeyi durdurma kararını uygulamakla yükümlü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri ile Dedegöl Enerji Yatırım AŞ yetkililerinin yargılanmaları istendi.

YASAL SÜRE DOLDU HALA ÇALIŞIYOR

Yürütmeyi durdurma kararının Valiliğe tebliğinden itibaren 30 günlük yasal süre dolmasına rağmen firmanın çalışmalarını yürüttüğü belirtilen suç duyurusunda, Anayasa'nın 138'inci maddesinin son fıkrasında yer alan, "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" hükmü ile, 2 bin 577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (İYUK) 28/1'inci maddesinde 'Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez' hükmünün idareye 'derhal' ve 'aynen' uygulama yükümlülüğü getirdiği belirtildi.

BİNLERCE 'DURDURUN' İMZASI

ANK üyelerinin yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için Antalya Valiliği, Kumluca Kaymakamlığı ile Dedegöl Enerji ve ilişkili firma Metamar'a gönderilen e-postalar ile çevreciler tarafından tebliğ edilen yürütmeyi durdurma kararının uygulanması isteniyor. Ayrıca www.change.org.tr adresi üzerinden de imza kampanyası devam ettiriliyor. Yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için 6 bini aşkın imza atıldı.

MAHKEME GİDERLERİ ALBÜMDEN

ANK üyeleri, mahkemenin 'Projenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlara yol açacağı' uyarısıyla verdiği kararın uygulanmadığı süre içerisinde bahsedilen zarar ve kayıpların devam ettiğini vurguladı. ANK üyeleri, onlarca kişi ve derneğin mahkeme masraflarının gönüllü sanatçılar tarafından hazırlanan 'Alakır'ın Sesi' müzik albümünün satışından karşılandığını hatırlatarak, kararın uygulanmaması halinde, bu kadar kişinin mahkeme masraflarının da firma tarafından karşılanması gerektiği anımsatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber