Elektrik faturalarındaki gizli oyuna tüketiciler tepkili

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarına eklenen 'kayıp-kaçak' bedelini gösteren kısmının faturalardan kaldırılmasına tepki göstererek, “Bu yapılan davranış uygulamanın kalktığını göstermiyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2013 22:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik faturalarındaki gizli oyuna tüketiciler tepkili

Sadece bedel gizleniyor” dedi.

Elektrik piyasası mevzuatı gereği önceki yıldan itibaren abonelerin elektrik faturası için ödediği paranın ayrıntıları faturalarda yazılmaya başlanmıştı. Aboneler, faturalarda çalınan elektriğin parasını ödemesine tepki göstermesinin ardından bazı dağıtım şirketleri faturada kayıp-kaçak bedeline yazmaktan vazgeçti. Uygulamanın kesinlikle doğru olmadığını belirten Sıtkı Yılmaz, “Tüketici kullanmadığı elektrikten sorumlu tutulamaz. Bu vicdani ve ahlaki değildir. Daha önce EPDK tarafından şeffaflık adına bu kalemlerin açığa çıkması doğru bir uygulamaydı. Herkesin n ödediğini bilmesi açısından gerekliydi. Kayıp kaçak kısmının faturadan kaldırılmış olması uygulamanın kalktığını göstermiyor. Önemli olan o paranın tüketiciden çıkıp çıkmadığıdır. Sadece gizlenerek alınmış oluyor” diye konuştu.

"DÜNYADA HİÇBİR ÖRNEĞİ YOK"

Sistemin kendi doğasından kaynaklanan kayıpların dışında alınan bu kaçak bedelinin dünyada hiçbir örneğinin olmadığının altını çizen Yılmaz, “Tüketicinin tüketiminden sorumlu olmadığı bedelin tüketiciye fatura edilebilmesi kabul edilemez. Devletin de kaçağı himaye etmesi düşünülemez ve savunulamaz. Elektrik dağıtım şirketleri ve TEDAŞ, kendi kaçağını takip etmekle yükümlüdür. Kim bunu kaçak kullanıyorsa bunu çözmek onların sorumluluğundadır. Tüketiciye yükletilmesi hukuka aykırıdır. Bu uygulamaya karşıyız. Bu kaçaklar, dürüst kişiler yüklenmemeli” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, kayıp kaçak bedellerinin ödenmesi ile ilgili birçok şehirde tüketici lehine verilen kararlar bulunduğunu kaydederek, EPDK’nın bir an önce yanlıştan dönmesini istediklerini sözlerine ekledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber