Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, hukuk sistemine olan güven giderek zayıflarken, siyaset itibar kazanıyor.

Haber Giriş : 24 Kasım 2003 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre, hukuk sistemine olan güven giderek zayıflarken, siyaset itibar kazanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nin, Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Armağan başkanlığında her yıl düzenli olarak yaptığı kamuoyu araştırmasının bu yılki sonuçları, ilginç bir tablo ortaya çıkardı. Daha önce yapılan güven araştırmalarında ilk sıralarda bulunan hukuk, bu yılki değerlerdirmede birkaç basamak düştü. Siyasetteki erozyon nedeniyle araştırmalarda alt sıralarda bulunan siyaset kurumlarının ise güven listesinde yükselmesi dikkat çekti.

AKP ?MERKEZDE GİBİ'

Prof. Armağan, 15 yıldan beri anket çalışması yaptıklarını belirterek, son araştırmanın en çarpıcı sonucunun, ??AKP'nin merkeze yerleşmiş gibi görünmesi ve İzmir gibi sosyal demokrasinin kalesi sayılan bir kentte oylarını artırmasıdır'' dedi. Bir önceki yıl yapılan anket sonuçlarıyla kıyaslandığında siyasi partilerin güvenilirlik sırasını yükselttiğini, buna karşılık hukuk kurumunun ve üniversitelerin en alt sıraya düştüğünü hatırlatan Prof. Armağan, şunları söyledi:

ÜNİVERSİTELER YIPRANDI

??Her şeye rağmen yozlaşmış bulunan siyaset kurumunun yeniden güven kazanması, kanımca demokrasinin vazgeçilmez öğesi olan siyasal partiler ve Türkiye açısından, geleceğe güven açısından önemlidir. Yargının siyasallaşması izlenimi halkı tedirgin etmektedir. Ayrıca yargılamanın çok uzun sürmesi de yargıya olan güveni zedelemektedir. Hukuk devletinde yargının tam bağımsız olması gerekir. Üniversite YÖK'le birlikte son 20 yıldır en çok yıpranan kurumlardan biridir. Üniversitelerin siyasallaşma eğilimi ve işlevlerini (diploma dışında) yerine getirememesi de üniversiteye olan güveni sarsmaktadır. YÖK ve türban tartışmaları, YÖK yöneticileri dışında, öğretim kadrolarını ciddi biçimde rahatsız etmektedir.''

2 bin 100 kişi katıldı

15 yıldır düzenli olarak yapılan güven anketinin bu yılki bölümü, Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden yedi öğretim üyesi, 42 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisinin katılımıyla yapıldı. Prof. Dr. İbrahim Armağan başkanlığında yapılan araştırmada, 2 bin 100 denekle görüşüldü. Bunlardan bin 764'ünün değerlendirmeleri geçerli kabul edilerek çalışma tamamlandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber