Üç hastane üç büyük skandal

Haber Giriş : 02 Aralık 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zeynep-Rahim Doğan çifti, oğulları Doğan'ın Mersin'in Tarsus ilçesindeki bir özel hastanede yapılan ameli-yatta verilen yanlış kan yüzünden öldüğünü iddia ediyor. Adana'da ise doğuştan kalbi delik olan 2.5 yaşındaki Hamza Akçalı, kalp kapakçığı ameliyatı sonrası felç oldu. Aile yine doktorları suçluyor.

İstanbul'da Kaplan Tunaz ise sağ gözünde tümör çıkan oğlunu iyi tedavi edilmediği gerekçesiyle Kartal Dr. Lütfi Kırdar'dan alıp Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne götürdü. Cem Tuna komada.

Varan 1

CİHAN, ÖZEL HASTANEDE AMELİYATTA VERİLEN YANLIŞ KANIN KURBANI OLDU

İNGİLTERE'de yaşayan Zeynep ve Rahim Coşkun çiftinin omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüme engelli dünyaya gelen 16 yaşındaki oğulları Cihan, Mersin'in Tarsus İlçesi'ndeki özel bir hastanede geçirdiği bir dizi ameliyat sonucunda yaşamını yitirdi. Cihan'ın ailesi, çocuklarına yanlış kan verildiğini ve ortaya çıkan komplikasyonların ameliyat olduğu hastane koşullarında giderilemediği için öldüğünü iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine savcılık soruşturma başlattı.

Özel hastanedeki tedavi sonuç vermeyip, genel durumu bozulunca Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Cihan Coşkun, uzun süre komada kaldıktan sonra 24 Kasım'da öldü.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Servisi'nde Cihan Coşkun'un tedavisiyle ilgilenen doktorlar, ona ameliyat sırasında ?hatalı kan verildiği ve ortaya çıkan komplikasyonda ilk müdahalenin gereği gibi yapılmamış olabileceği' teşhisi koydu.

Çocuklarının yürüyeceği umuduyla büyük paralar harcayıp sevinç yaşayan Coşkun Ailesi, Mersin Baro Başkanı İsa Gök'le görüşüp, hastane sahibi ve Başhekimi Dr. Ömer Sayar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na ?ihmal sonucu ölüme sebebiyet' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Çocuklarının cenazesini defnetmeden şikayette bulunan aile, kapsamlı otopsi yapılmasını, üniversite hastanesindeki doktorların da ifadelerinin alınmasını istedi.

Şikayet üzerine soruşturma başlatan savcılığın talimatıyla Cihan Coşkun'un cenazesi Adana Adli Tıp Kurumu'na götürülüp, burada otopsi yapıldı. Daha sonra aileye verilen cenaze, Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ne bağlı Kötü Köyü'nde toprağa verildi.

Hastane sahibi Dr. Ömer Sayar, konu yargıda olduğu için konuşmayacağını söylemekle yetindi. Savcılık, Dr. Sayar'ın yanı sıra, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Cihan'ın tedavisiyle ilgilenen doktorların da ifadelerini alacak.

Varan 2

KALP AMELİYATI HAMZA'YI FELÇ ETTİ

ADANA'da doğuştan kalbi delik olan 2.5 yaşındaki Hamza Akçalı, kalp kapakçığı ameliyatı sonrası felç oldu. Minik Hamza'nın bu durumuna üzülen dedesi 53 yaşındaki Hamza Akçalı da kısmi felç geçirip, konuşma yeteneğini kaybetti.

4 hafta hastanede kaldıktan sonra taburcu edildiğinde gözleri görmeyen, yürüyemeyen, duyamayan ve konuşamayan Hamza'nın ameliyat sırasında suni solunum cihazındaki sorun nedeniyle bitkisel hayata girip, felç olduğunu öğrendiğini öne süren anne Dilek Akçalı, ?Ameliyat sonrası doktor bize, ?Hiç bir sorun yok, uyuyor' dedi. Gece geç saatlerde ?Oğlunuzun beyninde bir ödem oluştu. Gözleri görmüyor' açıklaması yapıldı. Sabah ise, ?Oğlunuz tamamen felç oldu' dediler. Beynimizden vurulmuşa döndük. 4 hafta kaldıktan sonra, ?Evinize götürün, bizim yapacağımız bir şey kalmadı' diye taburcu ettiler. Daha sonra görüştüğüm Dr. Hakan Poyrazoğlu, ?Bu çocuğun bu hale neden geldiğini ben de anlamadım. Ama siz ameliyat için acele ettiniz' diye konuştu. Oğlumu bu hale getirenlerden şikayetçiyim' dedi. Dolmuş şoförü baba Müjdat Akçalı oğlunun ardından bu olaya üzülen babasının da felç olmasıyla yıkıldıklarını anlattı. Akçalı ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alper Akınoğlu, bu durumun tıbbi hata olarak görülmemesi gerektiğini iddia ederek, ?Bazı fonksiyonlar ileride düzelebilir. Aileye Rektörlük olarak her türlü kolaylığı ve desteği göstereceğiz' açıklamasını yaptı.

Varan 3

TOPLU TAŞIMAYLA HASTA ÇOCUK NAKLİ

37 yaşındaki yeşil kart sahibi Kaplan Tuna, geçen yıl sağ gözünde tümör çıkan oğlu Cem'i (3) ameliyat ettirerek protez taktırdı. Cem Tuna, yaklaşık bir yıldır, ayda üç kez götürüldüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilaç tedavisi görüyordu. Babası 10 gün önce havale geçiren Cem'i, önce sağlık ocağına, daha sonra sırasıyla Zeynep Kamil, Haydarpaşa Numune ve Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü.

Hastanede iki gün kalan oğluna gerekli tedavilerin yapılmadığını iddia eden Kaplan Tuna, bir hafta önce saat 07.00 sıralarında, oğlunu kaldığı gözetim odasından alarak, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürmek üzere halk otobüsüne bindi. Kalabalık olan halk otobüsünde yaklaşık bir saat oğlunu kucağında taşıyan Kaplan Tuna, daha sonra tramvay ve taksiye binerek hastaneye ulaştı. Hastanenin Acil Servisi'nde yoğun bakıma alınan Cem Tuna, bir haftadır ölüm-kalım mücadelesi veriyor.

Ancak Kartal Eğitim hastanesi yetkilileri, hastanın 24 Kasım gecesi acile getirildiğini,tetkik amaçlı tomografi istediklerini belirttiler. Cem Tuna'nın sabah beyin cerrahının muayenesi ve MR çekilmesi için hastaneye gelmediğini kaydeden yetkililer, ?Bu nedenle hastaneye yatış yapıldığına dair yeni bir kayıt yapılmamış. Hastanın tedavisine devam edilememiş' dedi.

Baba Tuna, ?İnsanlara ikinci sınıf muamelesi yapılmasın. Oğlum hayatını kaybederse önce organlarını bağışlayacağım sonra da yetkilileri şikayet edeceğim' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber