SHÇEK'te zihinsel engelli gence işkence skandalı

Haber Giriş : 02 Aralık 2005 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da Sosyal Hizmetler'e bağlı Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan zihinsel engelli bir gencin dövüldüğü ve üzerinde sigara söndürüldüğü öne sürüldü.

Zihinsel engelli çocuklarını alıp Kayseri'ye götüren aile, Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Rehabilitasyon merkezi yetkilileri ise iddiaları reddediyor.

Yetkililere göre, Serkan Savaş adlı gencin vücudundaki morluklar arkadaşlarıyla kavgasından ve dolaşım bozukluğundan kaynaklanıyor.

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü öncesi, Kayserili gencin başkent Ankara'da yaşadığı acı durum tepkiye yol açtı.

Serkan Savaş'ın devlet memuru olan babası, "durum ortada. Devlet memuru olduğum için konuşmayacağım. Gerekli yerlere başvurumuzu yaptık" derken, Savaş'ın dedesi ve amcası yaşananları anlattı.

Amca Mithat Savaş, Serkan'ı önce Kayseri'de İstikbal Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdüklerini ancak buranın Serkan'ın yaşını büyük olduğu gerekçesiyle kabul etmediğini ifade etti.

Serkan'ın annesinin de 16 ay önce kanserden hayatını kaybettiğini anlatan amca Mithat Savaş, Serkan'a bakacak durumları olmadığı için onu beş ay önce Ankara'daki SHÇEK'ye bağlı Saray Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdükleri belirtti. Amca, 'keşke götürmez olaydık' sözleriyle de pişmanlığını dile getirdi.

5 ayda 20 kilo verdi...

Mithat Savaş, Serkan'ın rehabilitasyon merkezine gittiğinde 75 kilo olduğunu ancak aradan geçen bu beş aylık zaman dilimi içerisinde 55 kiloya düştüğünü söyledi.

Mithat Savaş, "Serkan'ı Ankara Saray'daki merkeze götürdüğümüzde, evde yemeğini yiyip çayını da içiyor, tuvalet ihtiyacını da kendi giderebiliyordu. Ancak, orada gördüğümüz Serkan, bunların hiç birini yapamıyordu. Adeta psikilojisi bozulmuştu. Durumu yetkililere anlattık. İlgileneceklerini söyleyince geri döndük" diye konuştu.

Serkan'ın dedesi Murat Savaş ise, 28 kasımda torununun durumunu öğrenmek için merkeze telefon açtığında, "çocuğunuzun durumu iyi değil. Hemen gelirseniz iyi olur" sözleriyle karşılaştığını aktardı.

Murat Savaş, "gittiğimizde çocuğun yaralar içinde olduğunu gördük. Şok olduk, dünyamız başımıza yıkıldı. Kollarında bacaklarında, sırtında ve yüzünde çeşitli yara izleri vardı" dedi.

Çocuğu almak istediklerinde merkezin Serkan'ı hemen vermediğine dikkat çeken Murat Savaş, "bu yaraların yurtta meydana geldiğine dair doktor raporu istedik. Vermediler. Biz çocuğumuzu bu durumda almıyoruz diye çıkışınca ve ısrar edince kurum doktoru, yaralanmanın kurum içinde meydana geldiğine dair rapor yazdı. Kurum doktorunun verdiği raporda, (sağ bacakta travmatik lezyonlar, sırtında muhtelif sayıda lezyon. Siyaneti alan- Tüm vücut dahil) ifadesi yer aldı" diye konuştu.

"Yetkililerden 'birbirleriyle dövüştüler' yanıtını aldık"

Amca Mithat Savaş, Serkan'ın yaralarının nedenini sorduklarında, "birbirleriyle dövüşmüşler. Onun için olmuş" yanıtını aldıklarını ancak bu yanıtın kendilerini tatmin etmediğini söyledi.

Savaş ailesi, çocuklarının bu durumunu evlerine getirttikleri fotoğrafçı ile yara ve darp izi olan bölgeleri çektirerek, Kayseri Müracat Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Darp izlerini gösteren fotoğrafları da delil olarak belgelere ekledi.

Zihinsel Engellilerin Hakları eylül raporu

Merkezi Washington'da bulunan Zihinsel Engellilerin Hakları adlı bir kuruluş, 29 eylül 2005'te yayımladığı bir raporda Türkiye'de devlete ait psikiyatri merkezleri ve yetiştirme yurtlarında insan haklarının ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Kuruluşun raporunda, Türkiye'de Avrupa normlarına aykırı olarak dokuz yaşındaki çocuklara bile anesteziye gerek duyulmadan elektroşok tedavisi yapıldığı öne sürülmüştü.

Kuruluşun Avrupa Sorumlusu Ivan Fiser, "bu uygulamaların çoğu ölümle sonuçlanıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Raporda Türkiye'de devlete ait psikiyatri merkezleri ve yetiştirme yurtlarında hemşirelerin ilgisizliği sonucu bebeklerin açlık ve ishalden öldüğü, küçük çocukların tek başlarına küçük odalara hapsedildiği, bazılarının da yataklarına bağlandığı iddia edilmişti.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber