Okul kantilerinin kiralanması için Başbakanlık izne gerek yok

Taşınmaz kiralama ve satın almalarına ilişkin olarak 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile getirilen sınırlamada okul taşınmazlarına muafiyet getirildi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Şubat 2013 14:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Okul kantilerinin kiralanması için Başbakanlık izne gerek yok

16 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesine göre, "Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, dernek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için" Başbakanlıktan izin alınacaktır.

2012/15 Sayılı Başbakanlık Genelgesi


*Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği


Bu Genelge nedeniyle okulların taşınmazlarındaki tüm kiralama işlemleri için dahi izin alınması gerekiyordu. MEB'in başvurusu üzerine Başbakanlık okul taşınmazlarına dair genel bir izin vermiştir. Bu genel izin gereğince MEB'e bağlı resmi okul ve kurumlarda, okul aile birliklerinin işletmecilere kiralama suretiyle işletttikleri yerlerin kiralama işlemleri, Genelgeden muaf tutulmuştur, yani bu durumlar için Başbakanlıktan izina alınmayacaktır.

Diğer taraftan Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğinin 15. maddesinde "Okulların bünyesindeki kantin ve benzeri yerlerin işlettirilmesi, gerektiğinde işletilmesinden elde edilen" gelirler, birliklerin gelirleri arasında yer almaktadır. Yönetmeliğin 20. maddesinde ise kantin ve benzeri yerlerin öncelikle işletmecilere kiralama usulü ile işlettirileceği hükme bağlanmıştır.

İşte Başbakanlığın resmi yazısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber