Memur Sen: 28 Şubat'ın eserlerinden de kurtulmak gerek

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Darbecilerini ve 28 Şubat'ın faillerini yargılayan Türkiye, maalesef ki yargıladığı zihniyetin bıraktığı yasal kalıntıları tam olarak temizleyememiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2013 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, yakın geçmişte postmodern darbe olarak yerini alan 28 Şubat'ın acılarının, mağdurların ve milletin yüreğinden halen geçmediğini belirterek, ''Baskı, dayatma ve zulümlerin en yoğun uygulandığı, mahalle baskısının zirveye çıktığı 28 Şubat'ın organizatörlerinin yargılanıyor olması bu acıyı dindirmemektedir. Acıların dinmesi, yeniden yaşanmaması için kalıcı hamleler yapılmalıdır'' ifadelerini kullandı.

Bin yıl süreceği vurgulanan 28 Şubat sürecinin fiili etkisi sona ermesine karşın, bıraktığı bazı kalıntılar halen hayatı etkilediğini savunan Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Darbe dönemi kalıntısı anayasa ve yasalara, 28 Şubat döneminde yenileri eklenmiştir. Her 28 Şubat'ta geçmişe ağıt yakmak istemiyorsak bu etkiden kurtulmanın yolu 28 Şubat sürecinin getirdiği hukuk dışı bütün uygulamalar ortadan kaldırılmalı, özgürlüklere giden yollar açılmalıdır.

Katsayı engeli ve üniversitelerdeki baş örtüsü yasağının kaldırılması, kesintisiz eğitimden kesintili eğitime dönüş gibi yapılan çalışmaları elbette takdirle karşılıyoruz. Memur-Sen olarak her zaman yasakların karşısında durduk, hak ve özgürlük mücadelelerinin yanında olduk. Uluslararası Demokrasi Kongresi, Uluslararası Anayasa Kongresi, Anayasa raporları, kamu çalışanlarına kılık-kıyafet özgürlüğüne yönelik imza kampanyamız bu yöndeki belli başlı etkinliklerimizdir. 28 Şubat'ta ve darbe dönemlerinde ödenen bedellerin unutulmasını istemiyoruz. Bu sebeple diyoruz ki 28 Şubat dönemi ve zihniyetinin mağdur ettiği kamu çalışanları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlara iadeiitibar yapılmalı, uğradıkları haksızlıklar giderilmeli, sebep olunan zararlar devlet tarafından tanzim edilmelidir.''

28 Şubat sürecinin mağdur ettiği isimlerin başında dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın geldiğini belirten Gündoğdu, ''demokratik yolla işbaşına gelen bir hükümetin idare yetkisi gasp edilmiş, postmodern darbenin en önemli hamlesinin hayata geçirildiğini'' bildirdi.

Gündoğdu, 27 Şubat 2011 tarihinde vefat eden Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet dileyerek, ''Darbecilerini ve 28 Şubat'ın faillerini yargılayan Türkiye, maalesef ki yargıladığı zihniyetin bıraktığı yasal kalıntıları tam olarak temizleyememiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu şöyle devam etti:

''Bu temizlenmenin yolu yeni ve demokratik bir anayasadır. Hak ve özgürlüklerin öne çıktığı, bireyin merkeze alındığı, vatandaşını tanımlayan değil, tanıyan bir Anayasa, milletimizin ortak beklentisidir. Hak ve özgürlüklerin kullanımı iklimsel iyileştirme, düzenleme veya yasakları yok saymalarla sağlanamaz. Her vatandaşımız, demokratik haklarını yasal güvence içinde kullanabilmeli, bundan dolayı sorgulanmamalıdır.

Umarız ki 28 Şubatlar bir daha yaşanmasın. Tekrar bedel ödenmek zorunda kalınmasın. Bunun yolu da toplumun tamamını kucaklayacak demokratik anayasadır. Milletimizin bu yöndeki beklentisi de en kısa sürede karşılanmalıdır.''

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber