Türk Eğitim-Sen, 'Zorunlu Alan Değişikliği' için Danıştay'da dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir çok öğretmenin mağdur edildiği, Zorunlu Alan Değişikliği Haksızlığı için Türk Eğitim-Sen Danıştay'da dava açtı.

Bilindiği gibi, bir çok öğretmen MEB' in son uygulamalarından olan "zorunlu alan değiştirme" ile mağdur ediliyor, eğitim çalışanlarına yine büyük haksızlık yapılıyor. Türk Eğitim-Sen yetkilileri ayrıca bir iddada bulundu:"Bütün bu olup bitene hükümet yanlısı bir sendika her zaman olduğu gibi, sanki bakanın haksızlıklarını korumak için kurulmuş ve sanki sendika aidatını bakandan alıyormuş gibi alkış çalarken, diğer bir sendika ise ilgi alanı ve meselesi başka konular olduğundan sessiz kalınıyor."

Türk Eğitim-Sen yetkilileri,"her zaman olduğu gibi yine eğitim çalışanlarının yanında, onların hakları için mücadele vermeye devam ediyoruz. Artık bazı görmezler bunu görmeli, aymazlar aymalı, sağırlar duymalıdır. Eğitim çalışanının tek ve en ilkeli, güçlü, mücadeleci sendikasıyız. Bu sebeple, eğitim çalışanları mesleklerine, meslektaşlarına, kendilerine bir iyilik yapmalı ve Türk Eğitim-Sen çatısı altında birleşmelidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dava dilekçesinin tam metni aşağıdadır.


DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmeyi durdurma taleplidir

Davacı : TÜRK EĞİTİM-SEN (Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)
Bayındır Sokak No: 46 Kızılay/Ankara

Vekili : Av. Nihat Kılıç
Necatibey Cad. 27/12 Kızılay/Ankara 231 35 20/21

Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar/Ankara

Konu : Davalı idarenin 5 Ekim 2005 tarihli 61137 sayılı, "2005 yılı Alan değişikliği" konulu idari işleminin iptali, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebidir.

OLAYLAR VE AÇIKLAMALAR

1- Davalı Bakanlık tarafından yukarıda tarih ve sayısı belirtilen "2005 yılı alan değişikliği" konulu genel nitelikli bir idari işlem yayınlanmıştır. Ek-1
2- Bu işlem hukuka aykırı olup anılan 5 Ekim 2005 tarihli yazının 1. 2. maddesine dayandırılarak Milli Eğitim Bakanlığı 18 Kasım 2005 tarih ve 70638 sayılı yazıları ile öğretmenlerin istekleri olmadan re'sen branşlarını değişitirerek öğretmenleri mağdur etmiştir. Re'sen branş değişikliği yapılan öğretmenler bir daha Liselere, Anadolu Liselerine, Fen Liselerine,Anadolu Öğretmen ve Meslek Liselerine tayin olma hakları ve idareci olma hakları ellerinden alınmış bulunmaktadır. Kazanılmış hak olmasına rağmen branş değişikliğini kabul etmeyenler ise norm kadro fazlası kabul edilerek yine hukuksuzluk işlenmekte, öğretmenler psikolojik olarak rahatsız olmaktadır.Re'sen branş değişikliği yapmayı kabul etmeyen idarecilerin ise idareciliği düşürülmektedir.
3- Davalı idarenin bu işlemi yönetmelik ve genelgelerine de aykırıdır. Dolayısıyla davalı idarenin bizzat kendisi hiyerarşik sırayı ihlal etmiş tam bir hukuk karmaşası meydana getirmiştir.
4- Bu işlem ile bir çok eğitim çalışanı mağdur edilmiş, hakları ihlal olmuş çalışma aşk ve şevkleri kırılmıştır. Bu işlemin devam etmesi durumunda mağduriyetin daha da artacağı kuşkusuzdur. Dolayısıyla işlem hakkında derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesi gerekmektedir.
5- Bu gibi idari işlemlerde idareye takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp, anayasa, kanun, kamu yararı, amacı ve hizmet gereği ilkeleriyle sınırlı olduğu idare hukukunun bilinen ilkelerindendir. Bu itibarla takdire dayalı idari işlemlerin yargısal denetiminde Anayasa, yasa, kamu yararı, amacı ve hizmet gereklerine aykırı olarak tesis edildiklerinin tespit edilmesi halinde bu işlemlerin idari yargı yerlerince iptal edilecekleri kuşkusuzdur.
6- Anılan nedenlerle nezdinizdeki dava açılmıştır. İşlem hakkında önce yürütmeyi durdurma kararı verilmesi daha sonra da iptali hakkaniyet ve adalet gereğidir.

Sonuç : Arz ve izah edilen ve sayın heyetinizce resen görülecek nedenlerle haklı davamızın kabulü ile Davalı idarenin 5 Ekim 2005 tarihli 61137 sayılı, "2005 yılı Alan değişikliği" konulu idari işleminin iptaline, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine, yargılama vekalet ve sair tüm giderlerin davalı kurum üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim.


Davacı vekili
Av. Nihat Kılıç

Ekler:

1- İptali istenen işlem
2- Sendikamızın müracaatı
3- İlgili tüm belgeler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber