Büyük şehirlerin içler acısı karnesi

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'yi, Şırnak'ı eğitimde büyükşehir seviyesine ulaştıramadılar ama, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki bir çok lisenin başarı oranını aynı düzeye indirdiler. İşte ÖSS'de fiyasko eşitliği.

ÖSYM, 2005 ÖSS'nin sayısal verilerini açıkladı. 'Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2005 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları' adlı kitap eğitimdeki karanlık tabloyu gözler önüne serdi. Bazı liseler mezun ettiği hiçbir öğrencisini dört yıllık lisans programlarına sokamadı, bazı özel liseler 120 öğrencisinden yalnızca 7'sinin üniversite kapısından girmesini sağlayabildi.

ÖSS sonuçları 'Anadolu Liseleri efsanesi'nin çökmeye başladığını ortaya çıkardı. Bu okulların lisans programlarına öğrenci yerleştirme oranı yüzde 61.15'te kaldı. Bazıları ise yüzde 8'lerde kaldı. Köklü Anadolu liseleri yine başarı grafiklerini yüksek tutarken, 'her ile Anadolu lisesi' mantığıyla, plansız programsız, altyapısı olmadan açılan Anadolu'daki Anadolu liselerinin başarı oranı yüzde 8'lere kadar düştü.

SAYI ARTTI KALİTE DÜŞTÜ

Anadolu lisesi sayısında özellikle son 10 yılda büyük artış yaşandı. 1993 yılında 87 olan Anadolu lisesi sayısı 2003 yılında 452'ye, 2005 yılında da 775'e ulaştı.

Okul kontenjanları da önemli oranda artırıldı. 1998 yılında 34 bin 594 olan Anadolu liseleri kontenjanları 2003 yılında 51 bin 71'e, 2005 yılında 118 bin 930'a yükseldi.

Kontenjan ve sayı artışının kalite sorununu da beraberinde getirdiğini belirten Eğitim Danışmanı Asuman Kuzuoğlu, 'İlçelere dahi Anadolu lisesi açıldı. Üstelik sınava başvuran öğrenci sayısı, kontenjanlar ve okul sayısının arttığı kadar artmadı. Sonuçta düşük puanlı öğrenciler de Anadolu liselerine girdiler. Anadolu liselerinin klasik liselerden farkı kalmadı' dedi.

Üniversite kapısında kaldılar

ÖSYM'nin 'Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2005 Öğrenci Seçme Sınavı Sonuçları' kitabına göre, Şanlıurfa Suruç Anadolu Lisesi'nden üniversite sınavına giren 41 öğrencinin yalnızca 5'i bir fakülteye yerleşebildi. Viranşehir Anadolu Lisesi'nin 76 öğrencisinden 12'si lisans programlarında öğrenim şansı elde edebildi. Afyon Sandıklı Anadolu Lisesi'nin 55 öğrencisinden 9'u lisans programlarına girebildi. Şırnak Anadolu Lisesi'nden de sınava giren 35 öğrencinin 7'si lisans programlarında öğrenim görebilecek. Kahramanmaraş Pazarcık Anadolu Lisesi'nin lisans programlarına öğrenci yerleştirme başarısı yüzde 8'de kaldı.

Yaz-boz tahtasına döndü

KÜLTÜR Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Koçer, milli eğitim politikasının ve uygulamanın sürekli değiştiğini belirterek, eğitimdeki başarısızlığın temelinde, oturmuş bir sistemin olmamasının yattığını söyledi. Prof. Dr. Dursun Koçer, 'Anadolu liselerine iyi öğretmenlerin atanması gerekiyor. Ancak bu yapılmıyor. Okulların laboratuvarları, öğretim kadrosu yeterli değil. Okul sayısı da hızla artıyor. Tüm bunlar bir araya gelince nitelik sorunu yaşanmaya başladı' diye konuştu.

Eğitimci Prof. Dr. Adil Çağlar, sürekliliğin olmadığı bir yerde başarının olmayacağını belirterek, 'Eğitim sistem ve zaman işidir. Uygulanan eksiklikleri tespit etmek yerine toptan kaldırıp yeni sistem koyuyorlar' diye konuştu. Bölgelerin gönlünü almak için gerekli gereksiz her yere Anadolu lisesi açıldığını söyleyen Prof. Dr. Çağlar, 'Sonuçta düşük puanlı öğrenciler de Anadolu liselerine girdi. Yeterli olmayan öğretmenler bu okullara atandı. Bütün bunlar birikince Anadolu liselerinin öğrenciye kattığı artı bir şey olmadı' dedi.

Özel okul hezimeti

ÖZEL okulların genel başarıları yüzde 50.30 oldu. Türkiye genelinde Anadolu liselerinin ardından beşinci sırada yer aldılar. Başarı düzeyi yüksek okulların yanı sıra, özel okullar arasında da dört yıllık lisans programlarına öğrenci yerleştirme başarısı yüzde 7'lere kadar inen liseler bulunuyor. İstanbul Özel Şener Onur Lisesi'nin 13 öğrencisinden

1 tanesi lisans programına girebildi. İstanbul Özel Oğuzkaan Lisesi'nin 62 öğrencisinden 15'i, Sivas Özel Bilgi Lisesi'nin 37 öğrencisinden 6'sı, Osmaniye Özel Yenikaranfil Lisesi'nin 50 öğrencisinden 6'sı lisans programlarına yerleşti.

Utanç tablosu

KLASİK liselerin durumu daha da ürkütücü. Klasik liselerin lisans programlarını kazanma oranları yüzde 4.26 olurken, tek bir öğrencisine dahi üniversite kapısını aralayamayan okullar bulunuyor.

Adana Feke Lisesi: Sınava giren öğrensi sayısı 57. Hiçbir öğrenci lisans programlarını kazanamadı.

Ankara Polatlı Atatürk Lisesi: Sınava giren 47. Fakültelere yerleşen öğrenci sayısı sıfır.

Muş Korkut Lisesi: Sınava 63 öğrenci girdi. Lisans programlarını kazanan olmadı.

Yozgat Atatürk Lisesi: ÖSS'ye 47 öğrenci girdi. Fakülteyi kazanan olmadı.

İzmir Bergama Lisesi: Sınava giren 78 öğrenciden 1 tanesi fakülteyi kazandı.

İzmir Urla Lisesi: 132 öğrencisinden yalnızca biri lisans programına girebildi.

İstanbul Kadıköy Prof. Faik Somer Lisesi: 156 öğrenciden yalnızca biri lisans programına yerleşti.

Ankara A.M. Özünecek Cum. 75. Yıl Lisesi: Sınava giren 67 öğrenciden hiçbiri lisans programına yerleşemedi.

Ankara Şereflikoçhisar Lisesi: 167 öğrenci sınava girdi. Lisan programına yerleşen olmadı.

Ankara Aktepe Lisesi: ÖSS'ye 200 öğrenci girdi. Fakültelere 3 öğrenci yerleşti.

Ankara Altındağ Aydın-lıkevler İnönü Lisesi: Sınava giren öğrenci sayısı 437. Lisans programına 19 öğrenci yerleşti.

İstanbul Silivri Selimpaşa Atatürk Lisesi: Sınava giren 75 öğrenciden lisans programlarını kazanan olmadı.

Tuzla Yunus Emre Lisesi: Sınava giren 111, lisans programına yerleşen sıfır.

İstanbul Kartal Samandıra Lisesi: Sınava giren 199, lisans programına yerleşen 2.

İstanbul Eyüp Lisesi: Sınava giren 370, lisans programına yerleşen 32.

Sibel KAHRAMAN / Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber