Egzersizle aşırı çaba sarfetmek hem genç hem de yaşlılar için tehlikeli

Eskişehir Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, hareketli bir yaşam tarzı bulunan 65 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riskinin, evde oturarak hareketsiz kalan kişilere göre daha az olduğunu söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2013 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Egzersizle aşırı çaba sarfetmek hem genç hem de yaşlılar için tehlikeli

Eskişehir Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, hareketli bir yaşam tarzı bulunan 65 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riskinin, evde oturarak hareketsiz kalan kişilere göre daha az olduğunu söyledi.

'Egzersiz ile aşırı çaba sarfetmek hem genç hem de yaşlılar için tehlikelidir' diyen Dr. Ahmet Dinç, egzersiz yaparken amacın kas ağrılarına sahip olmak değil yok etmek, sinirlenmek değil sakinleştirmek, kalbi yormak değil, dolaşımı artırmak ve düzenlemek olduğunu kaydetti. Egzersiz yapmak için günün en ideal zamanı sabahın erken saatleri ve akşam yatmadan önce olduğunu anlatan Dr. Dinç "Sabah egzersizlerine yatarken yapılabilecek egzersizler ve sabah gerdirmeleriyle başlanabilir. Bu tip egzersizlerle kaslar, günün devamındaki aktiviteler için uyanır ve eklem sertlikleri yok edilir. Akşam egzersizleriyse kaslara ve vücuda verdiği ufak yorgunlukla rahat uykuya zemin hazırlar" dedi.

"EGZERSİZE YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN GÜNLÜK 10-20 DAKİKA SÜRE YETERLİDİR"

Egzersize yeni başlayanlar için başlangıçta günlük 10-20 dakikanın yeterli olabileceğini aktaran Dinç, açıklamasına şöyle devam etti:

"Sonuçta, düzenli yapılan fiziksel aktivitelerle artan fiziksel kapasite, boş zamanları değerlendirme, daha aktif bir günlük yaşam, yaşama katılım oranının artışı ve çok daha rahat bir uyku uyuyabilme olanağı ve benzeri ile insana daha kaliteli bir yaşam biçimi yakalama şansı sunar. Daha somut bir örnek vermek istersek 65 yaşında emekli olmuş düzenli fiziksel aktiviteye katılan bir birey, kronolojik yaşından 8-10 yaş daha genç bir bireyin fiziksel kapasite ve fonksiyonundadır. Halbuki herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmadığında 10-15 yıl içinde fonksiyonel kapasitesi en azından yüzde 20 azalacaktır. Yaşam kalitesinin önemli bir göstergesi veya en fazla etkilendiği faktör fiziksel fonksiyonel kapasite olduğuna göre düzenli yapılan fiziksel aktivitenin fiziksel kapasiteyi dolayısıyla yaşam kalitesini artırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber