Tatile çıkanın pasaportu iPhone dolandırıcılarının elinde

Akıllı cep telefonu pazarına el atan dolandırıcıların, bazı turizm acenteleriyle anlaşarak yurt dışına tatile gidenlerin pasaportuna iPhone işlettiği ortaya çıktı. Vatandaş ise ancak yurt dışından cep telefonu aldığında bilgilerinin çalındığını anlıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Mart 2013 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatile çıkanın pasaportu iPhone dolandırıcılarının elinde

Kaan Zenginli

Cep telefonu kullanımında Avrupa birincisi olunca ve akıllı cep telefonu satışları yıllık 4 milyonu aşınca fırsatçılar da işbaşı yaptı. Fırsatçılar, vatandaşın haberi olmadan pasaportları kullanarak yurt dışından ucuza getirdikleri cep telefonlarını piyasaya sürüyor. Bilgilerinin kulanıldığını bilmeyen vatandaş ise yurt dışından getirdiği telefonları, pasaportlarına işletmek istediğinde 'Pasaportunuza işlenmiş cep telefonu bulunuyor' karşılığını alıyor. Daha çok Doğubank gibi ithal telefon pazarının döndüğü bölgelerde yaşanan ticareti STAR ortaya çıkardı. Özellikle iPhone 5 ve Samsung Galaxy gibi akıllı telefonlar üzerinden Doğubank piyasasında yapılan yasa dışı ticarette başrolü bazı turizm acentaları oynuyor. Yurt dışından getirilen cep telefonları 115 lira karşılığında pasaporta işletilmesi kaydıyla yurt içinde kullanıma açılabiliyor. İşte bu noktada fırsatçılar iş başı yapıyorlar. Bazı turizm acentaları, yurt dışı tur programına katılan müşterilerinin pasaport bilgilerini, Doğubank'ta anlaştığı telefon ticareti yapan kişilere ulaştırıyor. Binlerce kişinin pasaport bilgileri ile illegal yoldan telefon ticareti yapan bu kişiler, yurt dışından ucuza aldığı telefonları yurt içinde pahalıya satarak vurgun yapıyorlar. Dolandırıcılar, bilgileri aldığı turizm acentesine ise pasaport başına belli bir ücret veriyor.

İlk hedef hacı pasaportları

Turizm acentesi ve telefon bayisi arasındaki ticaretten en fazla hacılar nasibini alıyor. Çünkü hacı adaylarının yurt dışından cep telefonu almayacaklarını bilen fırsatçılar, bu yolla işlerini rahatlıkla kamufle edebiliyorlar. Pasaport bilgisi ile cep telefonu alınan mağdur Cafer K. başından geçen olayı şöyle anlatıyor: “Konya'da hac ve umre organizasyonu yapan bir şirket ile anlaştık. Umre'den geldikten sonra bize 'Pasaportlarınızı bize verin Hac kuralarınızı kontrol edeceğiz. Tekrar bizimle gidersiniz' dediler, biz de verdik. Daha sonra hacca yine aynı şirket ile gittik ve oradan bir cep telefonu getirdim. Kayıt için gittiğimde pasaportuma işlenmiş telefon olduğunu öğrendim.” Öte yandan, GSM operatörleri telefon kayıdında pasaport sahibinin ıslak imzasını istediği için bu ticaret daha çok Doğubank'ta yapılıyor.

2 yıl geçmeden yeni telefon alınamıyor

Kaçak ve çalıntı cep telefonlarının önlenmesi için çıkarılan 'Telsiz Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre herkes yurtdışından aldığı cihazları 115 TL karşılığında pasaportuna kaydettirmek zorunda. Aksi halde telefonlar Türkiye'de kullanılamıyor. Ayrıca pasaporta kayıtlı bir telefon varsa kayıt üzerinden 2 yıl geçmeden yeni bir telefon getirilemiyor.

iPhone 5'te en ucuz ABD

Ülke 16GB 32GB 64GB

ABD 1.265 1.432 1.656
Almanya 1.568 1.823 2.062
Honk Kong 1.296 1.476 1.656
Türkiye 2.500 2.811 3.193

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber