'Nükleer eğitim' Türkiye yolunda

Mersin'nde inşa edilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) görevlendirilmek üzere Türk öğrencilere Rusya'da verilen 5 yıllık eğitimin hazırlık dahil 3 yıllık bölümünün, Türkiye'deki bir teknik üniversitede gerçekleştirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Nükleer eğitim' Türkiye yolunda

Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir önceki yıl 50, geçen yıl ise 75 olmak üzere şimdiye kadar 125 Türk öğrencinin Rusya'ya nükleer mühendislik eğitimi için gönderildiğini belirterek, öğrencilerin 1942'de kurulan ve nükleer enerji eğitimi konusunda dünyanın önde gelen üniversitelerinden Moskova'daki Mephi Üniversitesi'nde eğitim gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin gelecekte 4 nükleer santrale sahip olmayı hedeflendiğini, bunun için de nükleer enerji konusunda eğitim almış binlerce insan gücüne ihtiyaç duyacağını dile getiren Kasumov, şöyle konuştu:

''Nükleer enerji konusunda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu binlerce uzmanı sadece Rusya'da yetiştirmek oldukça zor. Bu eğitim programının bir kısmını Türkiye'de uygulamayı planlıyoruz. Türkiye'deki bir teknik üniversiteyle bu yapılabilir. Hangi üniversitenin olacağı konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelecek önerileri bekliyoruz. Mesela önümüzdeki yıl alacağımız öğrenciler için hazırlık sınıfını Türkiye'de açabiliriz. Bununla beraber hazırlık ile 1. ve 2. sınıftaki teorik eğitimlerin de Türkiye'de olma ihtimali üzerine çalışıyoruz. 3. ve 4. teorik ve pratik eğitimler yine Rusya'da olacak. Öğrenciler Rusya'da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staj yaparak son iki yıllarını geçirecekler. Nükleer mühendislik eğitimini Türkiye'ye taşımak aslında o kadar da kolay değil. Çünkü, Türkiye ile Rusya'nın eğitim sistemleri oldukça farklı. Öncelikle bunun uyumlu hale getirilmesi gerekliyor. Bu çok kapsamlı çalışma üzerinde duruyoruz.''

-Bu yıl 100 öğrenci gönderilecek-

Bu yıl düzenleyecekleri yazılı ve sözlü sınavların ardından başarı kazanan 100 öğrencinin Rusya'ya gönderileceğini bildiren Kasumov, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:

''Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri'nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinde okuyan Türk vatandaşı öğrenciler, 5 Mayıs'a kadar http://www.akkunpp.com internet adresinde başvuruda bulunabilecekler. Başvuranlar arasından seçilecek 600 öğrenci 12 Mayıs'taki lise müfredatı matematik ve fizik konularını içeren yazılı sınava alınacak. Sınavda başarı gösteren 300 öğrenci sözlü sınava çağrılacak. Bu öğrencilerden başarılı görülen 100'ü eğitim hakkı kazanacak.''

Seçilecek öğrencilere yılda bir defa Moskova'ya gidiş-dönüş uçak bileti verileceğini, barınma ihtiyaçlarının karşılanacağını ve aylık 500 dolar burs ödeneceğini vurgulayan Kasumov, eğitim programını başarıyla tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrencilerin onaylanmış kadro listesi doğrultusunda Akkuyu NGS'de işe alınacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber