Tüpraş özelleştirmesinde sona doğru...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom'un ardından bu yılın en büyük özelleştirmesi olan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş'nin (TÜPRAŞ) yüzde 51'lik bölümünün alıcı firmaya devri için sürede sona geliniyor.

Alınan bilgiye göre, önümüzdeki hafta sonunda dolacak süre için Özelleştirme İdaresi'ne (ÖİB) henüz bir süre uzatım talebi gelmedi.

Yetkililer, alıcı firmanın ek süre talebi halinde, böylesine büyük bir özelleştirmede buna olumlu bakılabileceğini belirtiyor.

Ek süre verilmesi durumunda ise yabancıların Christmas tatili ve Türkiye'deki Kurban Bayramı nedeniyle devrin en erken Ocak ayının 2. yarısında olabileceğine işaret ediliyor.

Bu arada, alıcı konsorsiyumun kredi anlaşmaları için gerekli olan bürokratik işlemlerle uğraştığı, ancak bu işlemlerin yetişmemesi durumunda bir ek süre talebinin olabileceği belirtiliyor.

KOÇ GRUBU ALMIŞTI

Öte yandan, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik bölümüne ilişkin ihaleyi 4 milyar 140 milyon dolar ile Koç-Shell Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.

Bu arada, ihale sonrası kurulan Koç-Shell Ortak Girişim Grubu'nun TÜPRAŞ için oluşturduğu anonim şirkette, Koç Holding yüzde 75, Aygaz yüzde 20, OPET Petrolcülük yüzde 3, Shell Overseas Investment B.V. yüzde 1.9 ve The Shell Company of Turkey Ltd. yüzde 0.1 pay sahibi bulunuyor.

İhale sırasında ise Koç-Shell Ortak Girişim Grubu'nun payları The Shell Company of Turkey Ltd. yüzde 0.1, Shell Overseas Inv. B.V. yüzde 9.90, Opet Petrolcülük A.Ş. yüzde 3, Aygaz A.Ş. yüzde 7, Koç Holding A.Ş. yüzde 80 şeklindeydi.


TÜPRAŞ'ın özelleştirmesinde durdurma istemine ret

Danıştay, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin ihale komisyonu ve özelleştirmeye ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararlarını ve şartnamenin yürütmesinin durdurma istemlerini reddetti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 13. Dairesi, Petrol-İş Sendikası'nın, TÜPRAŞ'ın yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yoluyla özelleştirilmesine ilişkin şartnamenin, ihale komisyonunun özelleştirme kararını ve özelleştirmeye ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle 3 ayrı davanın ilk aşamasını sonuçlandırdı.

13. Daire her üç davada da oybirliğiyle yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Kararlar, taraflara tebliğ edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber