Ücretsiz yola bürokrasi engeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ninTEM'in Çamlıca-Gebze arasında kalan 37 kilometrelik bölümünü ücretsiz hale getirmek için başlattığı çalışma yarım kaldı

Büyükşehir Belediyesi bundan tam 4 yıl önce Anadolu Otoyolu'nun Çamlıca-Gebze arasında kalan 37 kilometrelik bölümünü ücretsiz hale getirmek için çalışma başlattı. Aynı çalışma kapsamında Anadolu Otoyolu'nun Çamlıca-Gebze arasında bulunan gişelerinin de tamamen kaldırılması, Gebze'den itibaren ücret alınması hedefleniyordu. Ancak bu gişeler mücavir alan dışında kaldığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında bulunduğu için taşınma işi bir başka bahara kaldı.

Yetki devri çilesi

Bürokratik engeller yüzünden taşınma işlemi bir türlü gerçekleşmeyen gişeler zamanla yerleşim alanları içinde kalınca, trafik çilesi bir kat daha arttı. Sonunda sürücülerin imdadına AK Parti Hükümeti'nin çıkardığı yerel yönetimler kanunu yetişti. Kanun gereği, Büyükşehir Belediyesi'nin mücavir alan sınırları Avrupa yakasında Çatalca, Anadolu yakasında da Gebze sınırına kadar genişledi. Böylelikle Mahmutbey ve Çamlıca gişeleri büyükşehirin sorumluluk alanına girdi ve taşınmaları yeniden gündeme geldi. Ancak E-5 ve TEM Otoyolları'nın mücavir alan içinde kalan bölümlerinin işletme yetkisi Karayolları Genel Müdürlüğü'nden büyükşehir belediyesine devredilmediği için taşınma işi yine bürokrasiye takıldı.

Sürücülerin Büyükşehir Belediyesi'nin kanuni sınırları içinde kalan Mahmutbey ve Çamlıca gişelerinden geçerken hâlâ ücret ödemeleri tüketici derneklerinin tepkisine yol açtı. Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bülent Deniz, ?Dünyanın büyük kentlerinde oto yol gişeleri yerleşim alanları dışında bırakılmıştır. İstanbul'da ise uzun yıllardan beri tamamen bununla çelişen bir uygulama var. Yetki devri çıkmazı yüzünden bu gişeler hâlâ kaldırılmadı. Kanunen şehir içinde kalan gişelerden geçen sürücülerin bundan sonra ücret ödeme zorunluluğu olmamalı. Bu şekilde tüketicinin hakkı çiğneniyor? diye konuştu.

Büyükşehir devrede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan'ın gişelerin mücavir alan dışına çıkarılması için çalışmalar yaptığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da kavşak ve yol yapım çalışmaları yüzünden iyice tıkanan kent trafiğini rahatlatmak için gişelerin taşınmasına sıcak baktığı öğrenildi. Topbaş'ın bir süre önce yetki devri konusunu çözmek için Bayındırlık Bakanlığı ile görüşme yaptığı belirtildi.

Bayındırlık Bakanlığı yetkiyi devrettiğinde Karayolları 1. Bölge sınırları içeresinde kalan E-5'in işletmesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Böylece Harem-Gebze arasındaki raylı sistem çalışmaları da başlayacak. Böylece E-5'in ortasından Gebze'ye kadar uzanacak olan hızlı tramvay sayesinde Pendik, Tuzla ve Kurtköy interlandında kalan gişeler de otomotik olarak kaldırılmış olacak. Mahmutbey Gişeleri'nin Çatalca'ya taşınması ile de İkitelli, Başakşehir ve Mahmutbey yönündeki trafik çilesi sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber