TOKİ yoksula değil yaşa baktı!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin yoksul vatandaşlar için yaptırdığı konutlar, vatandaşların ''yoksulluk'' değil ''yaş'' şartını yerine getirememesi nedeniyle ihtiyaç sahibi insanlara verilemiyor. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) SincanYenikent'te yoksul vatandaşlara yönelik yaptığı 319 konut için başvuran 16 yoksul vatandaş, ''yaş'' şartını taşımadığı gerekçesiyle kura dışı bırakıldı. Yaşları 45'in altında olduğu için, koltuk değneği ile kuaförde çalışan Yeter Kılıç sığınaktan bozma dairesinde, 42 yaşındaki dul Ümüş Kaya 7 çocuğu ile 2 göz odada, hiç de sağlıklı sayılmayacak koşullarda yaşamaya devam edecekler.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOKİ, alt gelir grubu ve yoksul vatandaşların konut sahibi yapılması politikası çerçevesinde, Ankara SincanYenikent'de bu yıl bir proje başlattı. Proje kapsamında, alt gelir grubu için 2+1 nitelikte 75.06 metrekare büyüklükte 252 adet, yoksul vatandaşlar için de 1+1 nitelikte 61.10, 64.32 ve 66.28 metrekare büyüklüklerde 319 adet konutun inşaatı sürüyor. Toplam 571 adet konut için 24 Ekim25 Kasım arasında Yenikent Belediyesi tarafından talep toplandı.

Alt gelir grubuna yönelik 252 konut için 6 bin 35, yoksul gruba yönelik 319 konut için 135 başvuru geldi. Belediye tarafından yapılan değerlendirme ve inceleme sonucunda, alt gelir grubuna yapılan 2 bin 422, yoksul gruba yönelik 16 başvuru, başvuruda aranan şartların bulunmadığı veya eksik evrak gerekçesi ile kura dışı bırakıldı. Alt gelir grubuna yönelik geçerli sayılan 3 bin 613 başvurudan 2 bin 799'u asgari ücretli, 303'ü dul ve yetim, 115'i emekli, 396'sı ise sosyal güvencesi olmayanlar kategorisinde değerlendirildi. Yoksul gruba yönelik 119 başvuru geçerli sayılırken, 16 başvurunun kabul edilmeme gerekçesi ''yaş'' olarak gösterildi.

YOKSULLARDA ARANAN ŞARTLAR

Konut sahibi olmak için başvuracak yoksul vatandaşlarda, TC vatandaşı, 45 yaş ve üzerinde olması dışında, ''Ankara il sınırları içerisinde en az 3 (üç) yıldır ikamet etmesi, TOKİ'den daha önce konut satın almamış ve toplu konut kredisi kullanmamış olması, kendisine eşine ve velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun; eşi ve velayeti altındaki çocuklarıyla hisseli konutun bulunmaması, başvuru sahibinin 45 yaş ve üzerinde olması'' şartları istendi. Ayrıca, başvuru sahibinin ''3294 Sayılı Kanun kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yararlanması'' veya ''2022 Sayılı Kanun kapsamında maaş alması'' veya ''3816 Sayılı Kanun kapsamında Yeşil Kart almaya hak kazanmış olması'' gerekiyordu.

BEDAVA DEĞİL, DÜŞÜK TAKSİTLERLE VERİLECEK

Yoksul grubu için yaptırılan 61.10 metrekare büyüklükteki konutların şerefiyesiz bedeli 31 bin 200 YTL, 64.32 metrekare büyüklükteki konutların şerefiyesiz bedeli 32 bin 800 YTL, 66.28 metrekare büyüklükteki konutların şerefiyesiz bedeli 33 bin 800 YTL olarak belirlendi. Sözleşmeler konut seçiminden önce ilan edilecek olan şerefiyeli konut satış bedelleri üzerinden imzalanacak. Peşinatsız ve borç bakiyesinin aylık taksitler halinde 240 ayda (20 yıl) ödenmesi şartıyla satılacak konutların başlangıç taksitleri, muhtemelen 130150 YTL olacak. Taksit ödemeleri, konut teslim tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. Borç bakiyesi ve aylık taksitler, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş, ÜFE ve TÜFE artış oranlarından en düşük olanı dikkate alınarak artırılacak. Hak sahipleri ayrıca, KDV, banka komisyonu damga vergisi de ödeyecek. Konutlar, sözleşme tarihinden itibaren 16 ay içerisinde teslim edilecek.

''İNSANİ ŞARTLARDA BARINMA İÇİN 45 YAŞINI BEKLEMEK ŞART MI?''

Yaşları 45'ten küçük olduğu için konut alma kurasına dahi katılamayan yoksul vatandaşlar, yaş sınırın getirilmesini eleştirirken, TOKİ'nin sağladığı imkanlar dışında başka türlü konut sahibi olmadığını vurguladılar. Konutların bedava değil bedel karşılığı verileceğine işaret eden vatandaşlar, ''insani şartlarda barınma ihtiyacının karşılanması için 45 yaşına kadar beklemek şart mı'' diye sordular.

A.A muhabirinin görüştüğü 42 yaşındaki Ümüş Kaya, yaşları 245 arasında değişen 7 çocuğu ile Sincan'da bir apartmanın alt katında, yaklaşık 60 metrekarelik, bir oda bir salondan oluşan dairede oturuyor. Kocası 5 yıl önce evi terkeden Kaya'nın, babasının kalan emekli maaşı ve en büyük kızının zaman zaman girdiği işlerden kazandığı para dışında geliri bulunmuyor. Komşularının verdiği desteklerle ve belediyeden zaman zaman sağlanan yardımlarla yaşamını sürdürdüğünü anlatan Kaya, ''Babamdan kalan maaşımı da kiraya veriyorum. Kirayı zaman zaman ödeyemiyorum. Yoksuklar için yaptırılan konutlardan çıksaydı, kira yerine konut taksitini öderdim. Kendi evimde, huzur içinde otururdum. Başka türlü konut sahibi olmam zaten mümkün değil. Devlet bizi fakir kabul etmiyorsa, kimseye bu konutları vermesin'' dedi.

Sincan'da, bir apartmanın sığınağından bozma 40 metrekarelik dairede yaşayan, felç geçirdiği için koltuk değneği ile çalıştığı kuaföre giden Yeter Kılıç da 42 yaşında olduğunu, daha önce Sincan Belediyesi işbirliği ile yoksullar için yaptırılan konutlar için de başvurduğunu, ancak çıkmadığını söyledi. Güneş almayan, sürekli rutubet olan 1 oda bir salondan oluşan ''eve'' 120 milyon lira kira verdiğini kaydeden Kılıç, ''İnsani şartlarda yaşamak için 45 yaşına kadar beklemek şart mı? Sonuçta, şu anda çalışabiliyorum ve taksitleri ödeyebilecek durumdayım. 45 yaşında çalışabilecek miyim bilmiyorum'' diye konuştu.

Yaşı 45'in altında olduğu için kura dışı bırakılan Erdoğan Güreşen'in de kalacak yeri olmadığı için Yenikent'te bir caminin Kur'an kursu odasında yatıpkalktığı ve günlük bulduğu işlerde çalışarak geçimini sağladığı belirtildi. YenikentAtatürk Mahallesi Muhtarı Balabanoğlu, Güreşen'in kurada konut sahibi olmaya hak kazanması durumunda, komşular ve akrabaları ile birlikte taksitlerini ödemeyi taahhüt ettiklerini söyledi. İki çocuğu ile Sincan'da, bodrum katında oturan Filiz Erbulut da çocuklarına daha iyi yaşam koşulları sağlamak için konutlara başvurduğunu belirtti.

ALT GELİR GRUBUNDA ARANAN ŞARTLAR

TOKİ'nin alt gelir grubuna yönelik 75.06 metrekare büyüklükte 2+1 nitelikte 252 konutun şerefiyesiz bedeli ise 38 bin 300 YTL olarak belirlendi. Konutların beledi, 2 bin YTL'si peşin kalanı 180 ayda (1.5 yıl), şerefiye bedeli de dahil olmak üzere ödenecek. Sözleşmeler konut seçiminden önce ilan edilecek olan şerefiyeli konut satış bedelleri üzerinden imzalanacak. Borç tutarı ve taksitler de 6 ayda bir artırılacak. Alt gelir grubuna yönelik konutlar için başvuranlarda, TOKİ'nin sosyal konut satışında aradığı genel şartlarla birlikte ''aylık gelirin en fazla net 450 YTL olması'' şartı getirildi. Ayrıca ''dul ve yetimler'', ''emekliler'', ''sosyal güvenliği olmayanlar'' kategorileri için de ek şartlar bulunuyordu.

Buna göre, ''30 yaş ve üzeri dul veya yetim maaşı alan çocuklu bayanlar'', ''60 yaş ve üzeri emekli maaşı alan bay veya bayanlar'', ''35 yaş ve üzeri sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan bay veya bayanlar'', ''25 yaş ve üzeri asgari ücret ile SSK'ya tabi olarak çalışan bay veya bayanlar'' alt gelir grubuna yönelik konutlar için başvurabildi. Kura çekilişi de dul ve yetim, emekli, sosyal güvencesi olmayan ve asgari ücretliler için 4 ayrı kategoride yapılacak. Alt gelir grubunda hak sahipleri, 23 Aralık'ta Sincan Kapalı Spor Salonu'nda, yoksul grubunda hak sahipleri ise 24 Aralık'ta Yenikent Belediye Düğün Salonu'nda kura ile belirlenecek. Konut seçim ve sözleşme imzalama işlemleri 20 Şubat24 Mart 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber