YÖK Başkanı'ndan hakimlere ?kariyerinizi düşünün' uyarısı

Haber Giriş : 16 Aralık 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Rektör'e sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır.? diyen Teziç, dün de Aşkın'ı serbest bırakmayan mahkemeyi hedef aldı. ?Hukuk hocası' olarak yargıçları meslekî kariyerlerini düşünmeye çağıran YÖK Başkanı, ?yargıya müdahale' yorumuna ise katılmadı: ?Amacım sadece düşündürmek.?

?Çete kurarak ihaleye fesat karıştırmaktan' yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın önceki gün serbest bırakılmaması YÖK'ü kızdırdı. Yaklaşık 2 ay önce Aşkın'ın tutuklanmasına tepki göstermek için Rektörler Komitesi'ni olağanüstü toplayıp yargıya savaş açan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç dün ikinci kez basının karşısına geçti. ?Rektör'e sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır.? sözleri sebebiyle hukukçulardan büyük eleştiri alan Teziç, yine tartışmalara yol açacak ifadeler kullandı. Aşkın'ın tutuklu yargılanmasına devam edilmesi yönünde çıkan mahkeme kararını yanlış bulurken, davanın başka bir mahkemeye taşınmasını istedi. ?46 yıllık bir hukuk hocası olarak' yargıçlara seslenen Teziç, ?Meslekî ilerlemenizi dikkate alarak yargıya güveni taze tutmanızı istiyorum.? dedi. Teziç, gazetecilerin, ?Açıklamalarınız yargıya müdahale değil mi?? sorusuna ise şu karşılığı verdi: ?Açıklamanın hangi sözcüğünde yargıya müdahale varsa hesabını vermeye hazırım. Amacım yargıya müdahale etmek değil düşündürmektir. Sadece kuralları hatırlatıyoruz.?

Aşkın'ın kaçma şüphesinin olmaması sebebiyle tutuksuz yargılanması ümidini taşıdıklarını da ifade eden Teziç ekledi: ?Yasal imkanım olsaydı Aşkın'ın kaçmayacağına dair teminat vermek isterdim.?

Teziç, basın toplantısında iki ay önce dile getirdiği Van Savcılığı'nın dava açmayarak konuyu soruşturmak üzere YÖK'e göndermesi gerektiği görüşünü de yineledi. Yücel Aşkın'ın yargılamasında ?usul ve yetki kurallarına uyulmadığını' iddia eden Teziç, kendilerinin Rektör hakkında yapacağı bir soruşmada olumsuz sonuç vermeleri halinde de Danıştay'a itiraz edilip yargılama izni çıkarılabileceğini kaydetti. YÖK Başkanı, ?Bu nedenle kendi elemanımızı koruyoruz iddiası doğru değil. Biz hiçbir iddiayı savsaklamıyoruz. Şu anda Danıştay'da bu şekilde 20 dosya var. Sonuçta iş mutlaka yargıya gider.? dedi.

?Yargılama sürecinde yöresel hassasiyetler, gerginlikler ve yargılamanın güvenliği açısından davanın başka bir mahkemeye nakledilmesinin yetkililerce dikkate alınmasını' isteyen Teziç, şöyle devam etti: ?Buna Van'da bir üst mahkeme karar verebilir. Dilerse Adalet Bakanı böyle bir talepte bulunarak konu Yargıtay'da değerlendirilebilir ve uygun görülecek ilde bu dava devam edebilir.? Teziç, toplantıda Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği ile ilgili Danıştay'a açacakları davanın dosyasının hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. ?Hazırlıklarımız tamamlandı. Belki de yargıya gitmek üzere. Bir gözden geçirmemiz lazım.'' diyen Teziç, yargıya göndermeden önce bu konuda açıklama yapmayı hukuksal olarak doğru bulmadığını ifade etti. Teziç, ?Yükseköğretime ilişkin bir düzenlemeyi Anayasa'nın 131. maddesi karşısında Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapması hukuken ne kadar doğrudur?'' diye sordu. Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yükseköğretim ile ilgili bir düşüncesi varsa bunu YÖK'le, YÖK'ün de ortaöğretimle ilgili düzenlemelerde MEB bürokratlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Teziç, son düzenleme için görüşme yapılmadığını ifade etti. Teziç, ?ideolojik davrandıkları yönünde eleştiriler bulunduğunun' hatırlatılması üzerine ?konuyu akademik ve hukuki açıdan değerlendirdiklerini' vurgulayarak, şöyle konuştu: ?Bizim görevimiz bu. Hakikaten bizim ideolojik plana kaydığımız söyleniyorsa, MEB de savunmada bu olanakları kullanabilir, dava sürecinde cevap verecekleri layihada bunu kullanabilirler. Biz de gerçekten ideolojik mi, yoksa hukuki veya akademik mi davrandığımızı görmüş oluruz. Bunu tespit edecek olan yargıdır. İdari yargının, siyasi mi, hukuki mi, bu tespiti çok iyi yapan çok zengin içtihatları vardır.''

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber