Siber suçlulara sanal polis

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde çalışan sanal polisler, sanal ortamda devriye görevi yaparak siber suçlarla mücadele ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2013 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Siber suçlulara sanal polis

Siber suçlarla mücadele kapsamında İstanbul ve Ankara'dan sonra Konya'da ayrı bir yeri olan şube müdürlüğünde yer alan laboratuvarda fiziki müdahale bölümündeki özel bir cihazla şüphelilerin imha etmeye çalıştığı disklerin de tekrar çalışır hale getirilerek suç unsurlarının ortaya çıkartılması dikkat çekiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Türkiye genelinde bir çok ilde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri il emniyet müdürlükleri bünyesinde kuruldu. İstanbul'dan sonra Konya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de ayrı bir binada hizmet vermeye başladı. Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Arif Aykut'un çabalarıyla Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın desteğiyle hazırlanan bina örnek teşkil ediyor. Harddisk kopyası alınırken (imaj alma), şüphelinin veya avukatının misafir salonundaki ekrandan canlı izleyebileceği bölümden, ameliyathane titizliğindeki laboratuvarına kadar bir çok bölümün yer aldığı şubede yapılan çalışmalar siber suçlularının gözünü korkutuyor.

SANAL ALEMDE OLTAYA DİKKAT

Konya Siber Suçlarla Şube Müdürü Arif Aykut, birimlerinin bilişim sistemlerine girme, kalma, sistemi bozma ve verileri yok etmeyle ilgili suçları kapsadığının altını çizerek uyarılarda bulundu. Şube Müdürü Aykut, “Bunların dışında kredi kartı dolandırıcılığı ve çocuk istismarları siber alemde yaşanmasın diye çalışmalarımız sürüyor. Son dönemlerde genellikle siber polis ile emniyet genel müdürlüğü logosunu kullanan sanal dolandırıcılar ortaya çıktı. Bunlarla ilgili daire başkanlığımız bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımız emniyet logosunu görünce inanıyor ve orada yazan yasak siteye girdiniz bu cezayı ödemeniz gerekiyor ibaresine inanarak ödeme yapmak için kredi kartı bilgilerini giriyor. Biz buna sanal alemde oltalama (phishing) diyoruz. Kesinlikle emniyete bağlı hiçbir birim böyle bir para talep etmez. Dolandırıcılar bu yöntemle kredi kartı bilgilerine ulaşıp, hesapları kullanabiliyor. Bu yüzden herkesin dikkat etmesi gerekir. Türkiye'de Siber Suçlar Daire Başkanlığımızın çalışmaları takdir ediliyor. Özellikle bu durum Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yapılan toplantılarda ortaya çıkıyor. Biz de Konya olarak en iyi katkıyı vermek istiyoruz. Biz bölgesel anlamda bir birimiz. Her ne kadar Konya'ya hizmet etsek de Türkiye çapındaki her yerden gelecek veriyi inceliyoruz” dedi.

SOKAKTAKİ GİBİ İNTERNETTE DEVRİYE GEZİYORLAR

Konya'nın merkez Meram ilçesinde Siber Suçlarla Mücadele için hazırlanan binanın bir çok özelliği bulunuyor. Siber suçlarla mücadele için bina içerisinde bilgisayar başında 24 saat aralıksız görev yapan sanal polisler de bulunuyor. Sanal devriyenin kendileri için önemli olduğunu anlatan Şube Müdürü Aykut, "Özellikle son dönemlerde sosyal ağların daha fazla kullanılmasıyla gündeme gelmeye başlayan suç unsurları var. İnternet üzerinde suç işleyecek kişilerin rahat hareket etmemesi için sokak polisi nasıl devriye geziyorsa bizim ekiplerimiz de internet üzerinde devriye gezerek önleme çalışması yapıyor. Sanal polislerimiz öncelikle kendi bölgemiz ile emniyet birimlerimize gördüklerini raporluyor ve gerekli tahkikatı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

AMELİYATHANE GİBİ HİJYENİK

Türkiye genelinde sadece Ankara ve İstanbul'da bulunan ameliyathane özelliğindeki laboratuvarlardan bir tane de Konya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne kuruldu. Personelin kol bandından, hijyen maskesine kadar titizlikle çalıştığı laboratuvarlarda, suçlular tarafından imha edilmeye çalışılan ve zarar gören harddiskler tekrar çalışır vaziyete getiriliyor. Bu sayede bir çok suç aydınlatılıyor. Adli bilişim laboratuvarının önemli olduğunu vurgulayan Şube Müdürü Aykut, “Burası imajını aldığımız disklerin incelendiği birimimiz. Laboratuvarın içerisinde yer alan ameliyathane özelliği taşıyan özel dediğimiz fiziki müdahale bölümümüz var. Buradaki cihaz ve imkanlar Türkiye'de 3 yerde var. Ankara ve İstanbul'dan sonra Konya'ya kuruldu. Açılamayan diskleri, donör diskler vasıtasıyla parçaları değiştirilip çalışır hale getirerek verilere ulaşıyoruz. Yani en hassas birimimiz. Burada hijyen ve hassasiyet ön planda tutulması gerekiyor. Öyle ki insan vücudunun oluşturduğu elektrik akımı bile disklere zarar verebiliyor. Konya Siber Suçlar Şube Müdürlüğü olarak Afyonkarahisar, Karaman ve Aksaray bölgelerine hizmet veriyoruz. Bunların dışında doğu veya batıdan daire başkanlığımızın koordinesinde gelen diskleri de inceleyerek raporunu hazırlayıp gönderiyoruz. Bunların dışında hazırlanan aracımızla özellikle operasyonlarda 15 bilgisayarın aynı anda kopyasını alma imkanımız oluyor. Ayrıca çalışan sistemlerde de imaj alabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Konya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ilk kez uygulanan bir sistemin de hayata geçirildiği öğrenildi. Bir suçtan dolayı harddiskin kopyası laboratuvarda alınırken şüphelisi veya avukatı kopyalama anını misafir odasından canlı olarak izleyebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber