Atıksu arıtma tesisleri anlık takip ediliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, endüstri tesislerinin arıtma çıkışlarını 7/24 sürekli online izlenmesiyle kirliliğin yerinde tespitine yönelik müdahale ve mücadele kapasitesinin artacağı belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2013 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, atıksu arıtma tesislerinin online takip edildiği, 10 bin metreküpün üzerinde olan 154 arıtma tesisinden 55'inin izlenmeye başlandığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün, ''Gerçek Zamanlı Uzaktan Atık Su izleme Sistemleri Çalışmalarına Dair Genelge'' ile debisi 10 bin metreküp/gün ve üzerinde olan arıtma tesislerinin çıkışlarına, gerçek zamanlı(online) uzaktan atıksu izleme istasyonlarını kurmaya başladığı kaydedildi.

Atıksu izleme istasyonları sayesinde, sürekli ölçüm sistemleriyle alıcı ortama verilen suların temel kalite göstergeleri olan sıcaklık, debi, çözünmüş oksijen, iletkenlik ve pH değerlerinin sürekli online ölçüldüğü, izleme istasyonlarının kurulum çalışmalarının ülke genelinde devam ettiği belirtildi.

Genelge kapsamına giren 154 tesisten 55'inin online atık su izleme istasyonu bağlantılarının yapıldığı kaydedilen açıklamada, ''Endüstri tesislerinin arıtma çıkışlarının 7/24 sürekli online izlenmesiyle Bakanlığın, kirliliğin yerinde tespitine yönelik müdahale ve mücadele kapasitesi artacak. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan merkezi veri tabanına anlık veriler aktarılacak. Alınan veriler doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca izlenebilecek. Söz konusu çalışma ilerleyen zamanlarda kademeli olarak daha küçük debili tesislere de uygulanacak'' ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber