Diyanet'ten engelli çocuklara 'özel' sayı

Görme engelli çocuklara ulaşmak için braille alfabesiyle yazılan eserler bastıran Diyanet, şimdi de Kutlu Doğum Haftası'na özel sayı çıkardı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet'ten engelli çocuklara 'özel' sayı

Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli vatandaşlara yönelik hazırladığı yayınlarına yenilerini ekliyor. Diyanet Çocuk Dergisi'nin iki sayısını görme engelli çocuklar için braille alfabesiyle bastıran Diyanet, çocuklar için hazırladığı ''Öğreniyorum Serisi''ni de braille alfabesine çevirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, toplumu din konusunda aydınlatma ve toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı bir ilke olarak benimsediklerini söyledi.

Türkiye'de 4 milyonun üzerinde engelli olduğunu dile getiren Salman, Diyanet'in bunları ihmal etmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

-Görme engelliler için Kur'an-ı Kerim-

Diyanet'in son yıllarda engellilere yönelik bir dizi çalışma gerçekleştirdiğine dikkati çeken Salman, ''Hutbe ve vaaz, bastırılan eser, yayınlanan kitaplar, çocuk dergileri ve görsel yayınlarda çalışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda başkanlığımız 'Kalpten Görenler'' CD'sini ve braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i görme engelli kardeşlerimiz için hazırladı'' diye konuştu.

Eğitimciler, görme engelliler ve braille hazırlanan Kur'an-ı Kerim'le hafızlık yapanlardan oluşan bir heyetin teşkil edildiğini anlatan Salman, yapılan geniş istişareler sonrasında braille alfabesiyle hazırlanan Kur'an-ı Kerim'in yayınladığını bildirdi.

-Ayet ve Hadisler Işığında Engelliler-

Salman, ''Ayet ve Hadisler Işığında Engelliler'' adlı eserin yaklaşık 400 bin adet basıldığını belirterek, eserin engellilerle ilgili vakıf, okul, dernek, kurum ve kuruluşlara ücretsiz gönderildiğini ifade etti.

Başkanlığın yayınlarından ''Diyanet Çocuk Dergisi''nin yaklaşık 85 bin tirajının bulunduğunu söyleyen Salman, bu derginin de braille alfabesiyle hazırlanan sayıları olduğunu bildirdi.

Derginin görme engelli çocuklara yönelik ilk sayısının geçen ay yayımlandığını hatırlatan Salman, ilk sayıda ''Görme engellilerle ilgili bugün ne durumdayız'', ''Hazreti Peygamber'in engellilere bakışı nedir-'', ''Bu konudaki dini hükümler nelerdir-'' gibi konuların, çocuk diliyle, çocuklara hitap eden bir tarz ve üslupla işlendiğini belirtti.

Salman, şunları söyledi:

''İnşallah 'Kutlu Doğum Haftası' için de, 14-20 Nisan tarihleri arasında, bu kapsamda görme engelli yavrularımız için çocuk dergimizin ikinci özel sayısını 'Hazreti Peygamber İnsan Onuru' başlıklı braille alfabesiyle hazırladık. 2 bin 200 adet basım gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığımız, ilgili kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle istişarelerde bulunduk. Bizzat bu çocuklarımızın ellerine ulaştırılmak üzere bunların basımları gerçekleştirildi. İnşallah Kutlu Doğum Haftası'nda Başkanlığımızın bir hediyesi olarak bu dergimizden de birer adet ulaştırmış olacağız.''

-Öğreniyorum Serisi-

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çocuk yayınlarıyla ilgili önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Salman, 2005 yılında çocuk yayıncılığı üzerine bir kongre yapıldığını ve bu kongrede alınan kararlar doğrultusunda ''Öğreniyorum Serisi'' başlığı altında yayınlandığını kaydetti.

Serinin ''Dinimi Öğreniyorum'', ''Peygamberimi Öğreniyorum'', ''Kitabımı Öğreniyorum'', ''Dualarımı Öğreniyorum'' ve ''Ahlakımı Öğreniyorum'' olmak üzere 5 eser halinde yayınlandığını anlatan Salman, bu eserlerin 20 dile çevrildiğini bildirdi.

Salman, ''Görme engelli yavrularımız için braille alfabesiyle de basımını gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 adet olmak üzere bunu da yine ilgili vakıflara, derneklere, kütüphanelere, yavrularımızın rahatlıkla ulaşabileceği ve istifade edebileceği mekanlara gönderdik'' diye konuştu.

-İşitme engelliler için eğitim seti-

Engellilere yönelik hizmetler arasında işitme engellilere yönelik çalışmaların da bulunduğunu ifade eden Salman, bu doğrultuda 24 eserden oluşan ''İşitme Engelliler Eğitim Seti'' hazırladıklarını dile getirdi.

Kitapların hazırlık sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın alanında deneyimli eğitimcilerden istifade ettiklerini söyleyen Salman, çocuk yayınları hazırlanırken mutlaka çocuk edebiyatçısı, pedagog, psikolog ve alan uzmanlarından destek aldıklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber