TCDD'den demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nce, demiryolu işletmeciliğinde tekel hakkının kaldırılmasının satış yahut özelleştirme olarak yansıtılmasının gerçekle bağdaşmadığı belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2013 13:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TCDD'den demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili açıklama

TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan ''Demiryolunun Serbestleşmesi Hakkında Kanun'' tasarısının içeriğine yönelik ''özelleştirme'' vurgulu haberlerin yanlış ve yanlı ve bilgiler içerdiği kaydedildi.

Söz konusu kanun tasarısının, demiryollarının serbestleşmesi hakkında olduğu, bir özelleştirme kanunu olmadığına işaret edilen açıklamada, hiçbir şekilde demiryollarının özelleştirilmesinin de söz konusu olmadığının altı çizildi.

Açıklamada, yasanın getirdiği herhangi bir satışın, devirin söz konusu olmadığı, demiryolu işletmeciliğinde tekel hakkının kaldırılmasının satış yahut özelleştirme olarak yansıtılmasının gerçekle bağdaşmadığı belirtildi.

Ankara'ya yürüme kararı alan grubun, haberlerde iddia edildiği gibi işçiler olmadığına dikkat çekilen açıklamada, demiryollarında örgütlü üç sendikadan yetkili olamayan bir sendikanın eylemi olduğu ve 36 bin demiryolu çalışanının görüşünü yansıtmadığı savunuldu.


*Demiryolu işçileri Ankara'ya yürüyüş başlattı


-''Hiçbir demiryolcunun hakkı kaybolmuyor''-

Yasa tasarısının hiçbir demiryolcunun hak kaybına uğramasına müsaade etmediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Tasarının öngördüğü serbestleşme modelinde, TCDD'nin üç bağlı ortaklığına TCDD Taşımacılık AŞ ilave edilerek dördüncü bağlı ortaklık kurulmaktadır. Bu model TCDD tarafından 25 yıldır bilinen, uygulanan ve KİT mevzuatına tabi bir modeldir. Tasarı, ülkenin demiryolu kapasitesinin tam olarak kullanılmasını sağlayarak, diğer ulaşım modları arasında demiryolu lehine bir eğilimin oluşmasını amaçlamaktadır.

Demiryollarının devlet politikası olarak ele alındığı, bugüne kadar gerçekleştirilmeyen büyük demiryolu projelerinin hayata geçirildiği, ülkemizin demiryolu ulaşım koridoru oluşturarak Asya-Avrupa ulaşım koridorları arasında avantajlı ülke konumuna geldiği bir dönemde sektörün dar, içe kapanık ve rekabetçi olmayan, tekel mantığıyla işletilmesi çağın ve aklın gereklerine aykırıdır.''

Avrupa Birliği ülkeleri dahil dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinin serbestleşmeyi sağladığı bir dönemde ''Demiryollarının Serbestleşmesi Hakkında Kanun'' tasarısı bahane edilerek yapılan eylemin ve haberlerin demiryollarına ve ülkeye herhangi bir katkısı olmayacağı belirtilen açıklamada, gelişmiş hiçbir ülkede tekel uygulamasının kalmadığı bildirildi.

Açıklamada, kanun tasarısının hazırlanma sürecinde eylemde bulunan sendika dahil ilgili bütün paydaşlarla görüşüldüğü ve bunun bir özelleştirme olmadığı bütün açıklığıyla ifade edildiğine dikkat çekilerek, ''Hal böyleyken yapılan eylem ve dile getirilen söylemler kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Yasa tasarısı içeriği TCDD resmi internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmıştır'' değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber