Kar geliyor, okullar tatil edilebilir

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa'da kış etkili olurken Anadolu, Sahra'nın koltuk altına sığınmış, çöllerden gelen ılıman havayla ne güzel idare edip gidiyorduk. Kutuplardan sarkan soğuk hava da bir yolunu bulup bize yanaşamıyordu. Ayva tüketenleriniz mi, havalardan şikayet edenleriniz mi çoğaldı nedendir bilinmez ama bu sefer kutuplardan gelen soğuk hava elini çabuk tuttu ve öncelikle Sahra üzerindeki havayı soğutarak batıdan bize yanaşmaya başladı. Sonuçta önümüzdeki haftadan başlayarak artık hakiki kışa merhaba diyeceğe benziyoruz.

Hafta sonuna sadece Doğu Anadolu'da yağmurla gireceğiz. Batıda hafiften başlayan lodos havaların biraz yumuşamasına neden olacak. Marmara bölgesinde öğle saatlerinden itibaren de yağmur bekliyoruz. Akşam saatlerinde yağmur Ege bölgesini de etkisi altına alacak ve özellikle Güney Ege'de lodos etkisini artıracak.

18 Aralık Pazar gününe Trakya, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde etkili yağışlarla başlayacağız. Rüzgar ve yağmur her geçen saat etkisini daha da artıracak. Orta ve Doğu Karadeniz hariç diğer tüm kıyı bölgelerde çok etkili yağışlar bekleniyor. Marmara bölgesinde kuvvetli rüzgar var ancak sıcaklıklar, o kadar hissetmeseniz de, 15 dereceye yaklaşacak. Gece saatlerinden itibaren rüzgar poyraza dönecek. Akşam saatlerinde Trakya'dan başlayarak rüzgarların kuzeybatıya dönmesiyle birlikte ani ve etkili sıcaklık (15 derece kadar) azalması ve buna bağlı olarak önce sulu kar sonra da etkili kar yağışı bekleniyor.

Her yer buz kesecek

19 Aralık haftasına özellikle batıda biraz dertli başlayacağız gibi görünüyor. Modellerin öngörüleri gerçekleşirse sabah saatlerinde batıda etkili kar yağışına hazırlıklı olmalısınız. Olası bir kar yağışı ve buna bağlı olarak İstanbul'da okulların tatil edilme ihtimali oldukça kuvvetli. İlgililerin pazar demeden durumu yakınen takip etmesi gerekir, havanın tatili yok. Öğle saatlerinde Samsun-Ankara-Antalya hattı batısında kar, doğusunda ise etkili yağmur bekleniyor. Bugün Ankara ve İstanbul hattında seyahat edeceklerin dikkatine sunulur, Bolu'da biraz daha fazla vakit harcayabilirsiniz.

20 Aralık Salı günü batıda hava açarken Zonguldak-Ankara-Antalya hattı doğrultusunda etkili kar, daha doğuda ise etkili yağmur bekleniyor. Batıda hava açacak ancak bu sefer de sıcaklıklarda hissedilir şekilde düşme görülecek. Gün içerisinde yağışlı hava hızla doğuya hareket edecek ve batıdaki dondurucu soğuk hava tüm yurdu etkisi altına alacak. Bu gece iç bölgelerimizde sıcaklıkların sıfırın altında 10 dereceye kadar inmesi bekleniyor.

21 Aralık Çarşamba günü de her yer buz gibi soğuk olacak. İç Anadolu'da sıcaklık en fazla sıfırın altında 5 dereceye kadar yükselebilecek, gece ise eksi 10.

22 Aralık Perşembe günü lodos yeniden etkili olmaya başlayacak ve sıcaklıklar biraz toparlanacak. Artık ısınma beklemeyin, artış deyince sıfırın üstünde ancak hâlâ tek basamaklı hanelerdeki sıcaklıkları düşünün. İç bölgelerde ise ısınma sadece sıfıra yaklaşma şeklide olacak. Zaten modeller bu geçici tedrici sıcaklık artışının hemen ardından batıdan yaklaşan yeni bir karlı hava haberini veriyor.

Gelecek hafta sonu da yağışlı olacak gibi. Ardından havaların yeniden ısınması ve 2005'in son haftasını da ılıman bir ortamda tamamlamamız bekleniyor. Yılbaşı mı nasıl olacak? Görünüşe göre kuzeyde ve batıda yağışlı, güneyde ılıman olacak gibi. Kar maalesef şimdilik görünmüyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber