Bakanlar Kurulu, veto edilen mali kontrol yasasını görüştü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2005 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, daha önce Cumhurbaşkanı tarafından 2 maddesi veto edilen Kamu Mali Kontrol Yasası'nın ele alındığını belirterek, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda çalıştığını ifade etti.

Kamu Mali Kontrol Yasası'nın piyasalar açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Çiçek, veto edilen maddelerde değişiklik yapılıp yapılmayacağına Maliye Bakanlığı'nın karar vereceğini ifade etti. Çiçek, bu yasayı bütçeyi takiben yılbaşından önce çıkarmak istediklerini söyledi. Irak'ta yapılan seçimlere de değinen Çiçek, Sünni kesimin seçimlere katılımının sağlanması için Türkiye'nin büyük çaba sarf ettiğini ve bu çabalarda büyük ölçüde başarı sağlandığını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Hong Kong'da yapılan Dünya Ticaret Örgütü Zirvesi'nde alınan kararlarla ilgili bilgi verdiğini de ifade eden Çiçek, bu toplantının Türkiye açısından çok önemli olduğunu belirtti. Uluslararası ilişkilerin büyük ölçüde ekonomik ve ticari alan üzerinden kurulduğuna işaret eden Çiçek, Türkiye gibi çok yakın ilişkileri bulunan ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü toplantılarına katılmalarının önemli olduğunu vurguladı. Toplantıda AB müzakere süreci ile ilgili değerlendirmeler yapıldığını kaydeden Çiçek, tarımla ilgili taramanın bittiğini ve Noel ve Kurban Bayramı tatili nedeniyle tarama sürecine 16 Ocak 2006'ya kadar ara verildiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında dış politika konuları üzerinde de durulduğunu belirten Çiçek, bu çerçevede Irak'taki seçimleri değerlendirdiklerini bildirdi. Irak'taki her gelişmenin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Çiçek, Irak'ta 15 Aralık'ta yapılan seçimlere Irak halkının olabildiğince geniş katılımının sağlanması ve özellikle Sünni kesimin seçimlere katılımının sağlanması için Türkiye'nin büyük çaba sarf ettiğini ve bu çabalarda büyük ölçüde başarı sağlandığını söyledi. Türkiye'nin bazı konularda itirazları ve rezervleri bulunduğuna işaret eden Çiçek, buna karşın seçimlerin yapılmış olmasının önemli bir aşama olduğunu vurguladı. Seçimlere Sünniler'in katılmış olmasını da önemli bulduklarını kaydeden Çiçek, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından bu konuda daha etraflı bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Toplantıda terör konusuna da değindiklerini ifade eden Çiçek, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin öneminin ortada olduğunu söyledi. Türkiye'nin bugüne kadar terörle mücadelede elde ettiği başarıyı, kendi imkanlarını ve kabiliyetlerine, kendi güvenlik güçlerinin fedakarca çabalarına borçlu olduğunu vurgulayan Çiçek, terörün artık bir Türkiye meselesi olmaktan çıktığını kaydetti. Bütün dünyanın terör tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Çiçek, hiçbir ülkenin terör eylemlerine karşı yüzde 100 koruma garantisi olmadığını, bu yüzden bütün ülkelerin işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin bu alanda dış desteği artırabilmek için çabalarının bulunduğunu kaydeden Çiçek, birkaç gün önce Avustralya'nın, terör örgütü PKK'yı terörle mücadele yasası içine aldığını hatırlattı. Bu çerçevede suçlu bulunacak olanların 25 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olacağını ifade eden Çiçek, bu tutumun, başka ülkeler için de örnek teşkil etmesini umduklarını söyledi. Çiçek, "Kararın alınması önemlidir ama bunun tek başına yetmediğini de görüyoruz. Bugün AB ülkeleri ve ABD başta olmak üzere birçok ülke PKK'yı ve bazı sol örgütleri terör örgütü listesine almıştır ama bunun ötesinde bir eylemsel işbirliğini daha çok arzu ettiğimizi ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber