Sezer'in, üniversitelerden gelen talepleri değerlendirerek konsensüsü sağlayabilecek, aynı zamanda kendisi gibi hukukçu olan bir ismi başkan seçebileceği kaydediliyor.

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sezer'in, üniversitelerden gelen talepleri değerlendirerek konsensüsü sağlayabilecek, aynı zamanda kendisi gibi hukukçu olan bir ismi başkan seçebileceği kaydediliyor.

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Kemal Gürüz'ün görev süresi dün dolarken Yeni YÖK Başkanı'nın kim olacağı konusunda gözler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e çevrildi.

Yükseköğretim Kanunu'na göre Cumhurbaşkanı, genel kurul üyeleri arasından 4 yıllığına başkanı seçiyor. Sezer'in bu seçimi yaparken iki alternatifi bulunuyor. Bunlardan ilki YÖK içinden bir ismi başkanlığa getirmek, diğeri ise Gürüz'ün ayrılmasıyla boşalacak Cumhurbaşkanlığı kontenjanını kullanarak dışarıdan bir kişiye bu görevi vermek.

Sezer'in, yeni YÖK Başkanı'nı belirlerken bazı kriterleri de göz önünde bulunduracağı belirtiliyor. Bunlardan ilki YÖK Başkanı'nın tavrıyla ilgili. YÖK'ün üniversitelere emredici gibi bir tablo çizmesinden rahatsız olduğu bilinen Sezer'in, üniversitelerden gelen talepleri değerlendirerek konsensüsü sağlayabilecek, aynı zamanda kendisi gibi hukukçu olan bir ismi başkan seçebileceği kaydediliyor. Sezer, özellikle rektör seçimleri sırasında YÖK'ün yüksek oy alan adayları devredışı bırakarak az oy alan isimleri bildirmesine tepki gösterdiği biliniyor.

Sezer'in, Atatürk ilkelerine bağlı, üniversiteleri siyasetten uzak tutabilecek ancak hükümetle de kavga etmeden sorunları çözebilen bir ismi görevlendirebileceği de konuşuluyor.

İsimleri geçenler

Sezer'in önündeki alternatiflerden en güçlüsü olarak Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncalp Özgen gösteriliyor. Uzun süreden bu yana Özgen'i tanıyan Sezer, kendisinin ve eşinin rahatsızlığı nedeniyle özellikle son bir aydır Özgen'le sık sık bir araya geldi. Özgen, Türkiye Barolar Birliği eski Başkanı Eralp Özgen'in de kardeşi. Bu yönüyle hukukçu çevreleri de yakından tanıyor.

YÖK başkanlığı için adı geçen ikinci isim Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış. Yeni YÖK yasa taslağının hazırlanması sırasında hükümetle yakın ilişkileri bulunan Prof. Dr. Alkış'ın akademik çevrede ortaya koyduğu portre ve hükümetle ilişkileri de kendisine avantaj sağlıyor.

Kulislerde başkanlık için adı geçen isimlerden biri de YÖK üyesi olan ve daha önce Adalet Bakanlığı görevini de yürüten Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Çelikel. Sezer'in, hukukçu yönü de ön plana çıkan Prof. Çelikel'i YÖK'ün ilk kadın başkanı olarak atayabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı'nın kontenjanından Üniversitelerarası Kurul'da görev yapan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Aslan, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç de kulislerde adı geçen diğer isimler.

Kurulu bekleyecek mi?

Kulislerde en çok tartışılan konulardan biri de Sezer'in atama için, YÖK yasa taslağının son şeklininin verileceği 15 Aralık'taki Üniversitelerarası Kurul ile hükümetin yapacağı toplantıyı bekleyip beklemeyeceği. Yasa gereği Sezer bu toplantıyı beklemeden atama yapma yetkisine sahip buluyor.

Hükümet taslak ilk tartışmaya açıldığı dönemde, YÖK Başkanı'nı Cumhurbaşkanı yerine YÖK Genel Kurulu'nun seçmesini istemişti. YÖK Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı'nca, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapan profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen 7, Bakanlar Kurulu'nca üst düzeydeki devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen 7, Genelkurmay Başkanlığı'nca seçilen bir ve Üniversitelerarası Kurul'ca, kurul üyesi olmayan profesör öğretim üyelerinden seçilen 7 olmak üzere toplam 22 kişiden oluşuyor. Cumhurbaşkanı, genel kurul üyeleri arasından 4 yıl süreyle bir başkan seçiyor. Bu göreve üst üste 2 kez atanan Gürüz ise tam 8 yıldır başkanlık koltuğunda oturuyordu.

Üçü de Atatürkçü

PROF. Dr. Tunçalp Özgen: Üç kardeşin en küçüğü olan Özgen, ilk, orta ve liseyi Ankara TED Koleji'nde okudu. 1963 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi ve üniversiteden 1969 yılında mezun oldu. Beş yıldır Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten Özgen, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen'in kardeşi. Özgen sosyal demokrat olarak tanınıyor.

Prof. Dr. Aysel Çelikel: Beyoğlu Kız Lisesi mezunu olan Çelikel, 1957 yılında Devletler Özel Hukuk Asistanı, 1962 yılında doktor oldu. 1964 yılında ABD'de Columbia Üniversitesi'nde master yaptı. Murteza Çelik'le evlenen Aysel Çelikel, 57. Ecevit Hükümeti döneminde bağımsız olarak Adalet Bakanlığı yaptı. Çelikel, Atatürkçü düşünceleriyle biliniyor.

Prof. Dr. Ayhan Alkış: Ankara Harita ve Kadastro Meslek Lisesi'ni bitirdikten sonra Yıldız Teknik Üniversitesi'ni kazandı. Alkış, sekiz yıldır Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nü yapıyor. Üniversitelerarası Kurul Başkanı olan ve Atatürkçü düşünceleriyle tanınan Alkış, aynı zamanda Almanya Bavyera Bilimler Akademisi üyeliğini de sürdürüyor.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber