Kantinlerde kalori değil karbonhidrat azaltılmalı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, okul kantinlerinde kalori değil karbonhidrat hesabı yapılması gerektiğini ifade ederek, “Kalori düşüklüğü çocukları halsiz bırakır. Karbonhidrat azaltılacak, kalori artırılacak. Ben onu öneriyorum” dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2013 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kantinlerde kalori değil karbonhidrat azaltılmalı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin (GOÜ) davetlisi olarak Tokat'a gelen Karatay, yine ezber bozan açıklamaları ile dikkat çekti. Tokat kebabı ve gözleme yiyen Karatay, akşam yemeğinde ise GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin'in davetlisi olarak yöresel yemeklerden tattı. Tokat batı, keşkek ve bacaklı çorba yiyen Karatay'ın pilav ve salata içine konulan mısırdan uzak durduğu gözlendi. Konferans öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karatay, hayvansal yağlardan korkulmaması mesajını verdi. Şişmanlık ve obezitenin her türlü hastalığın temeli olduğunu ifade eden Karatay, “Şişmanlık yapan yağ değil, şekerlerdir. Şişmanlık yapan ülkemizde hareket etmediğimiz için aşırı miktarda yediğimiz unlu gıdalar ve ekmektir. Rafine unlar, şekerler şişmanlık yapar” dedi.


*Paket ürünlerin kalorisi ilkokullarda 150 olacak


“KANTİNLERDE KALORİ DEĞİL KARBONHİDRAT AZALTILMALI”

Sağlık Bakanlığı tarafından obeziteyle mücadele kapsamında okul kantinlerinde kalori ayarlaması yapılmasının gündeme gelmesi ile ilgili sorular üzerine Karatay, kantinlerde kalori değil karbonhidratın azaltılması gerektiğini söyleyerek, “Kalori hesabı değil, karbonhidrat hesabı yapılması lazım. Kalori düşüklüğü çocukları halsiz bırakır. Karbonhidrat azaltılacak, kalori artırılacak. Ben onu öneriyorum. Okul kantinlerinde ayrıca paket yiyeceklerinin olmamasını öneriyorum. Paketli yiyecek okul kantinlerine girmez. Ne girer? Fındık, fıstık, ceviz ve badem, bütün bunların kantinlere girmesi lazım” diye konuştu.

“HAYVANSAL YAĞ KİLO YAPMAZ”

Her türlü hayvansal yağın sağlıklı olduğunu ifade eden Karatay, “Mesela pirzolanın yağı, kuzunun yağı ve kuyruk yağı. Yağı yakarsak, kızartırsak tehlikelidir. En sağlıklı yağ hayvansal köy tereyağıdır, hayvansal yağlardır. Soğuk sıkım zeytinyağı ve Omega 3'tür. Yağlardan korkmayacağız. Neyden korkacağız? Yağların yanmasından, kızartmadan korkacağız. Çünkü yağlar yandığı zaman ve kızartma yapıldığı zaman trans yağlar meydana gelir. Esas hastalık sebebi trans yağlardır. Trans yağlar damar sertliği, kanserin, tansiyonun, alzheimerın sebebidir. Bütün hastalıkların sebebi trans yağlardır. Doğal yapılmış köy tereyağı, doğal pişirilmiş kuzu pirzola, kuzu kapama yağ ile birlikte yendiğinde sağlıklı. Yalnız çayırda, çimende güneş altında serbest hayvanlar olması lazım. Yağ kilo yapmaz. Sağlıklı yağ yerseniz karaciğer yağınız gider. Kilo, şeker, insülin yüksekliği vücutta yağlandırır” dedi.

Futbolculara makarna yedirildiğini duyduğunu ifade eden Karatay, “Maçtan önce bol makarna yiyorlarmış. Ama ondan sonra bence ani bir enerji yüksekliği ve sonra da enerji birden bire azalıyor, düşüyor. İkinci yarıda halsiz kalıyorlar. Lefter, günlük 3 yumurta yiyor, süt içiyor, peynir yiyor ve adada yaşadığı için bol bol balık yiyordu. Ama kendisinin tavsiyesi karbonhidrat futbolcular için zararlıdır diyor, bende aynı fikirdeyim. Bol protein, bol yağ yenilecek ve bol su içilecek” diye konuştu.

“TÜRK HALKI ENİNE BÜYÜMEYE BAŞLADI”

Daha sonra üniversitede 'Şişmanlık hastalık mıdır?' başlığı altında konferans veren Karatay, önemli açıklamalarda bulundu. Konferansında da hayvansal yağ tüketilmesi gerektiğini yineleyen Karatay, Tokat kebabına vize verdi. “Tokat kebabını gördüm, yağlarını atmışlar. Bu yağları nasıl atarsınız dedim. Dana, koyun, paça, karaciğer mutlaka yenilecek. Yürek istediğiniz kadar yenilecek, bakın göbek gidiyor, nasıl enerjiniz geliyor. 100 kiloluk bir kişiye diyetisyenlerimiz, doktorlarımız kibrit kutusu kadar peynir yemesini söylüyor. 100 kiloluk bir kişinin neresine gidecek bu kadarcık peynir. Ondan sonra da her gün bir saat yürüyün. Adamda enerji kalmadı ki yürüyecek. Terslik burada, onun için Türk halkı enine büyümeye başladı. Enerji alacağım diye ekmek, makarna, pilav. Ama tehlike burada, protein yerseniz çok enerji alırsınız, sağlıklı yağ yerseniz çok uzun süre enerji alırsınız. Acıkmazsınız, istediğiniz kadar da yürürsünüz” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, günün anısına Karatay'a çini işlemeli tabak hediye etti. Karatay, uzun kuyruklar oluşturan hayranlarının kitaplarını da imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber