Tuzköy'de konut seferberliği

TÜRKİYE'de karınzarı kanserinin (Mezotolyoma) en yoğun görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir'in Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'ndeki 245 konutluk sosyal yaşam alanına, 250'ye yakın daha konut yapılacağı bildirildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tuzköy'de konut seferberliği

TÜRKİYE'de karınzarı kanserinin (Mezotolyoma) en yoğun görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir'in Gülşehir İlçesi'ne bağlı Tuzköy Beldesi'ndeki 245 konutluk sosyal yaşam alanına, 250'ye yakın daha konut yapılacağı bildirildi.

Kanserin en ölümcül türü Mezotolyoma'nın, 1970'li yıllardan bu yana yüzlerce kişiyi teslim aldığı beldede, kanserli olduğu belirlenen alanlarda yaşayanların risk taşımayan bölgelere taşınmasına yönelik çalışmalar uygulamaya konuldu. Geçen yıllarda 245 ailenin yeni yaşam alanlarına taşınması ardından Tuzköy Belediyesi'nin çalışmaları ile yaklaşık 250 aileyi de içine alan yeni bir konut ve sosyal donatı yapımına ilişkin çalışmaların hız kazandı.

KANSER, HAYAT HAKKI TANIMIYOR

Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, Tuzköy'ün Yeni, Cumhuriyet ile Hürriyet Mahallesi'nin bazı bölümlerindeki konutların yapı taşlarında bulunan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda rahatlıkla girebilen zeolit grubu Erionit isimli kayanın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu söyledi. Balak, bu tanının konduğu hastaların ortalama 3-4 ayda yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. Kanserde erken tanı ile tedavi edilebilirlik oranının ciddi anlamda artmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını aktaran Başkan Balak, 1970'li yıllardan 2013 yılına kadar 900'e yakın belde sakininin hayatını kaybettiğini söyledi.

KANSERLİ BÖLGENİN ÜZERİ KAPATILACAK

Tuzköy Beldesi'nde 1999 yılında kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi kapsamında kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1.5 metre yükselti ile humuslu toprakla kapatılmak suretiyle ağaçlandırılması yönündeki çalışmaları anlatan Balak daha sonra şöyle konuştu:

"Tuzköy Beldesi'nin umudu haline gelen yeni iskan alanı için 2001-2002 yılları arasında 294 bin lira harcama yapılarak, temel altyapı çalışmaları niteliğinde harita yapımı, jeolojik ve jeoteknik zemin etüdü, imar planı, mera vasfının kaldırılması ve son olarak da 2 milyon metrekarelik alanda 18'inci madde uygulamasının tamamlanması ardından bölgeyi 2004 yılı sonlarında ziyaret eden dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in ciddi çalışmaları ile kanserli bölge, Bakanlar Kurulu kararıyla afet kapsamına alındı. Hiçbir kanser riski taşımayan bölgeye 2009 yılı içerisinde, kanserli bölgede yaşamlarını süren 245 aile yerleştirildi. Kanserli bölgelere yakın uzaklıkta veya bitişik birimlerde ikamet eden vatandaşların da aynı risk içerisinde olduğunun bilimsel çalışmalar doğrultusunda belirlenmesi ile 250 yeni konutun daha yapılması uygun görüldü."

Kanserli bölgeler ile ilişikli olduğu belirlenen 250 konutun sosyal donatıları ile birlikte en kısa sürede yapımına başlanması yönünde bir dizi çalışmaların yoğun devam ettiğini aktaran Balak, Tuzköy Beldesi'nin Evrenin Etekleri Mevkii'nde oluşturulan yeni sosyal yaşam alanlarının tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 100 bin metrekare alandaki kanserli bölgenin yıkımının başlatılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber