Sincan Devlet Hastanesine göz kanaması şikayetiyle başvuran Ahmet Dede'nin rutin testleri içine gebelik testi de yazıldı

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sincan Devlet Hastanesine göz kanaması şikayetiyle başvuran Ahmet Dede'nin rutin testleri içine gebelik testi de yazıldı

Ahmet dedenin 3 Eylül tarihli ve altında iç hastalıkları uzmanının kaşesi bulunan laboratuvar istem formunda, gebe kadınlar için yaptırılan "TORCH Grubu" enfeksiyonlarını araştıran tarama testleri de yer aldı.

Devlet hastanelerinin SSK hastalarına da açılmasının arkasından binlerce kişiye poliklinik hizmeti veren sağlık kurumlarında, Aziz Nesin hikayelerini çağrıştıran trajikomik olaylar yaşandığı ortaya çıktı. Okuma yazma bilmeyen, işçi emeklisi, torun sahibi 65 yaşındaki Ahmet Akkoyun'a gebelik testi yapıldığı belirlendi.

Çocuk ve torunlarıyla birlikte oturan Çorumlu Ahmet Akkoyun, tansiyonu yükselip gözünden kan gelince Ankara Sincan'da hastaneye gitmeye başladı. Sincan Devlet Hastanesi'nde dahiliye servisine sevk edilen Akkoyun'dan şeker, kolesterol gibi bilinen testlerin yanısıra, gebelik testi ve gebe kadınlardan kan alınarak yapılan rutin testlerin de istendiği ortaya çıktı. 3 Eylül tarihli ve altında iç hastalıkları uzmanının kaşesi bulunan laboratuvar istem formunda, gebe kadınlar için yaptırılan ‘‘TORCH Grubu’’ enfeksiyonlarını araştıran tarama testlerinin Akkoyun'a yapılması istendi.

Ahmet Akkoyun, elindeki hastane dosyasında da yer alan bu testlerin tıbbi adlarını kendisine gösteren Hürriyet muhabirlerine çok şaşırdığını belirterek şunları söyledi:

‘‘Bunu yapanları Allah'a havale ediyorum. Ben okuma yazma bilmeyen 65 yaşında bir insanım. Gözüm kanadı. Çare aramaya hastaneye gittim, ‘Bir şey olmaz, böyle hasta çok gördük' dediler. Bir hafta sonuçları almaya çalıştım. Doktor bu kağıtlara bile bakmadı. Oksijenli su verip gönderdiler. Sonra da kalp hastası olduğumu ve büyük hastaneye sevk edeceklerini söylediler.’’

KODLAMA HATASI OLMUŞ

Akkoyun’un yakınları ise durumu öğrenince hem kahkahalarla güldüler, hem de üzüldüler. Ahmet dedenin yakınları ‘‘Biz kendi yağıyla kavrulan insanlarız. Bizim başımıza bu yüzden bir şey gelmez değil mi’’ diye endişelerini de dile getirirken, bir yakını ‘‘Kıpraşma var mı’’ diye espri yaptı.

Hürriyet'in aradığı Sincan Devlet Hastanesi'nden bir yetkili ise günde 1500 hastaya baktıklarını, personelin büyük bir fedakarlıkla çalıştığını, bir ‘‘kodlama’’ hatası nedeniyle bu testlerin yapılmış olabileceğini, bunun hastanın sağlığına bir zarar vermeyeceğini söyledi.

İşte yapılan testler

Ahmet Akkoyun'dan hamilelik şüphesi olan kadınlara yapılan hamilelik testi (Beta-HCG) ile her hamile kadına yapılan çocuk ve anne açısından düşük, sakatlık gibi risk faktörlerini ortaya koyan (TOXO Igm, TOXO lgG, Rubella IgM, Rubella IgG gibi) test istendi. Ayrıca anemiye (kansızlık) yol açabilecek testlerin de istenmesi dikkat çekti.

Bir uzman doktor, erkek hastalarda testis tümörü şüphesi olduğu takdirde gebelik testi yapılmasının tıbbi olarak istenebildiğini, ancak gebelik rutin testleriyle birlikte istenmesinin hiçbir mantığının olamayacağını söyledi.
Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber