Diyanet: Kur'an kursları yönetmelik değişikliği için "Misyonerlik faaliyetinin bu kadar geliştiği günümüzde halkımızın kendi kutsal kitabını öğrenmek gibi masum taleplerine sırt çevirmeyiz" dedi

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet: Kuran kursları yönetmelik değişikliği için "Misyonerlik faaliyetinin bu kadar geliştiği günümüzde halkımızın kendi kutsal kitabını öğrenmek gibi masum taleplerine sırt çevirmeyiz" dedi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Kuran kursları için yapılan yönetmelik değişikliğinin siyasi iradeyle değil Diyanet İşleri Başkanlığı'nın inisiyatifi doğrultusunda gerçekleştirildiğini ve Kur'an öğreniminin yaz aylarında okullarda gerçekleşmesi durumunda, kız öğrencilerin başlarını örtemesinin bir soruna neden olmayacağını bildirdi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında Kur'an kurslarına ilişkin yönetmeliğe getirilen eleştirilere cevap verdi. Diyanet İşleri Başkanlığının kanunla belirlenen temel görevinin İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, toplumu din konusunda aydınlatmak, ibadet yerlerini yönetmek olduğu söyleyen Görmez, Başkanlığın, kendine verilen bu kanuni görevleri yerine getirirken ürettiği pratik hizmetleri ise şöyle açıkladı: "Cami eksenli din hizmetleri, dini rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, aydınlatma hizmetleri, din eğitimi hizmetleri".

"DİN EĞİTİMİ SADECE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN GÖREV VE SORUMLULUĞUNDADIR"
Din öğretiminin Milli Eğitim Bakanlığı'na verildiği hatırlatan görmez, din eğitiminin ise sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görev ve sorumlulukları arasında yer aldığını vurguladı. Kur'an Kursları'nın da din eğitimi hizmetleri içinde değerlendirilebilecek bir hizmet pratiği olduğunu kaydeden Görmez, "Göreve geldiğimiz günden buyana Kur'an kursları ile ilgili yapmış olduğumuz araştırma ve çalışmalar, bu kursların yeniden yapılandırmasına ve Başkanlığımızın bu alandaki hizmetlerinin daha çağdaş ve etkin hale getirilmesine acilen ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur"diye konuştu. Görmez, bu amaçla yapılan değişikliklerin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kur'an Kurslarıyla ilgili iyileştirme projesinin ilk aşaması olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde de bu yönde yeni çalışmalar yapılacağını açıkladı. Görmez son yönetmelik değişikliği ile Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimine açık yurt ve pansiyonlarda Kur'an öğretimi yapılma imkanın sağlandığı belirterek, amaçlarını ise şöyle açıkladı. "Nihai amacımız, bu kursları, yalnızca Kur'an okumayı öğreten kurumlar olmaktan çıkarıp din konusunda topluma gerçek anlamda 'din eğitimi' veren işlevsel ve çağdaş kurumlar haline getirmektir"

"DEĞİŞİKLİKLERİN DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI SİYASİ İRADE İLE BİR İLGİSİ YOKTUR"
Sözkonusu yönetmelik değişikliğinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tamamen kendi inisiyatifiyle il ve ilçe müftülüklerimizden gelen ortak talepler göz önünde bulundurularak yapıldığının altını çizen Görmez, "Söz konusu değişikliğin siyase irade ile doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir ilişkisi yoktur" ifadesini kullandı. Yeni yönetmelik ile toplam 7 değişiklik yapıldığı söyleyen Görmez, yeni düzenlemelere getirilen eleştirileri ise haksız bulduğu kaydetti. Kur'an Kursu açılması için gerekli olan başvuru limitinin 15'ten 10'a indirilmesine yönelik itirazlarları değerlendiren Görmez, bu düzenlemede, Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezleri'ndeki uygulamanın esas alındığını açıkladı. Kurs süresinin 2 ayla ve haftada 5 günle sınırlayan hükmün kaldırılmasına yönelik itirazlara da cevap veren Görmez, yaz kursu olduğu için bir sınırlamanın gerekli görülmediği kaydetti. Akşam kurslarının da yeni olmadığını söyleyen Görmez bu kursların 30 seneden beri olduğu vurguladı.

MİSYONERLİK UYARISI
Misyonerlik uyarısında da bulunan Görmez, "Ülkemizin muhtelif yerlerinde yaygınlaşan misyonerlik faaliyetlerinin Anadolu'nun en ücra köşelerinde dahi İncil okuma faaliyetlerini başlattığı günümüzde, halkımızın kendi kutsal kitabını öğrenmek gibi masum taleplerine sırt çevirmemiz, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kanuni görevlerimizi ihmal, hatta varlık gerekçemizi inkar anlamına gelirdi" diye konuştu. Halktan gelen taleplerin kanun ve mevzuatlar doğrultusunda şeffaf ve her türlü denetime açık olarak karşılanmadığı takdirde oluşacak boşluğun başkaları tarafından doldurulduğu söyleyen Görmez, "Ayrıca Kur'an öğrenmek gibi masum bir talebe cevap vermeye çalışmanın, son zamanlarda ülkemizde gerçekleştirilen ve hepimizi derinden yaralayan terör olaylarıyla ilişkilendirilmesi ise esefle karşılanacak bir olaydır. Yanlış uygulamalara imkan veren herhangi bir boşluk söz konusu olursa, Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili yönetmelikleri düzeltmek ve yanlışlıkları ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstereceğinden hiç kimsenin endişesi olmasın" dedi.

"BAŞÖRTÜSÜ SORUN OLUŞTURMAZ"
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Görmez, bir gazetecinin kursların okul binalarında verileceği hatırlatması üzerine, "Çocukların hijyenik olmayan ortamlarda mı yoksa düzgün yerlerde mi eğitim alması daha doğru?" diye konuştu. Görmez, okulların kamu alanı olduğu ve buralara başörtülü ile girilmesinin bir sorun oluşturup oluşturmayacağı konusunda da konuşarak, bunun bir sorun oluşturmayacağı ve camilerin de kamusal alan olduğu söyledi. Kullanılacak pansiyon ve yurtların da Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde olacağını vurgulayan Görmez, Kur'an kurslarının sekiz yıllık eğitimden sonra gidileceğini ifade etti. Eski yönetmelikte kurs süresinin en fazla 3 saat olduğu ancak yeni yönetmelikte bu sürenin 'en az 3 saat' şeklinde değiştirildiğinin hatırlatılması üzerine Görmez, "Bir iki saat ilave edilmiş olsa bunun bir sakıncası olur mu? Zaten sportif faaliyetler ve müzik ilave ediliyoruz" diye konuştu. Görmez, sözlerini "Diyanet İşleri Başkanlığ kesinlikle siyaset üstü bir kurumdur. Siyasetten gelen hiçbir direktife göre din konusunda hareket edilemez. Bizim dönemde sadece bilimin egemenliğini göreceksiniz" şeklinde tamamladı.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber