AKP seçim sistemini değiştiriyor

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD ve Cumhurbaşkanı Sezer'in "Yüzde 10 seçim barajı düşürülsün" isteklerine soğuk bakan hükümet 450+100 milletvekili formülünü gündeme getirmeye hazırlanıyor.

AKP, TÜSİAD'ın önerdiği ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de destek verdiği seçim barajının düşürülmesi konusuna, Avrupa Birliği'nden (AB) gelen baskılara rağmen sıcak bakmıyor. İktidar partisi, AB'nin ?barajı aşağıya çekin? ısrarını, ?Türkiye Milletvekilliği? formülü ile aşmayı hedefliyor. AKP, Anayasa'ya dokunmadan, Seçim Yasası'nda yapılacak değişiklikle bu düzenlemenin sağlanabileceği görüşünde.

TÜRKİYE SEÇİM ÇEVRESİ

Akşam gazetesinin iddiasına göre daha önce Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirilen plana göre, yüzde 10 sınırı korunacak, ancak 100 milletvekilliği, baraja bakılmaksızın, partilerin aldığı oy oranında paylaştırılacak. Böylece, AB'nin de istediği ?DEHAP'ın Meclis'e girmesi? sınırlı bir şekilde sağlanmış olacak.

AKP, DYP Genel Başkanı olduğu dönemde Tansu Çiller'in getirmek istediği, ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ?Türkiye Milletvekilliği?ni farklı bir yöntemle gündeme getirerek ?temsilde adalet?i sağlamayı planlıyor. Çiller döneminde getirilen düzenlemede, partilerin aldıkları oy oranına göre dağıtılacak milletvekilleri için ?Türkiye Milletvekilliği? tanımlaması yapılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, ?Seçim çevresi belirtilmemesi ve diğer milletvekilleri ile aralarında eşitsizlik yarattığı? gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etmişti. Şimdi AKP, bu gerekçeyi de dikkate alarak, sadece Milletvekili Seçimi Yasası'nda bir değişiklik ile bunu yapmayı planlıyor.

AKP'liler, bu düzenleme konusunda 2006 yılının ilk aylarında tartışmaları yoğunlaştırmayı planlıyor. Çünkü mevcut yasaya göre Seçim Yasası'nda yapılacak değişikliğin, gidilecek seçimde uygulanabilmesi için, o seçimlerden en az bir yıl önce gerçekleştirilmesi gerekiyor.

NELER DEĞİŞECEK NASIL İŞLEYECEK

AKP önerisinin kapsamı ve işleyişi şöyle olacak:

450 vekil, normal seçim sistemi içinde seçilecek. 100 milletvekili ise, ?Türkiye Milletvekili? olarak Meclis'e girecek.

Ancak, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından yeniden iptal edilmemesi için ?Türkiye Milletvekilliği? ifadesi yasaya konulmayacak. Bunun yerine sadece ?100 milletvekili, partilerin aldıkları oy oranında paylaştırılır? hükmü konulacak. Ya da bu milletvekillerinin seçim çevresi ?Türkiye seçim çevresi? olarak ifade edilecek.
Böylece 100 milletvekilinin, ?Türkiye seçim çevresi?nden seçileceği ve paylaşımın da alınan oylara göre yapılacağı belirtilecek.

Yüzde 1 ve üstünde oy alan partiler, oyları oranında kazanacağı miletvekili ile Meclis'te temsil edilecek. Ama burada da ?% 3- 5? gibi bir baraj uygulamasına da gidilebilecek...

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber