Depremzede kiracılara konut müjdesi

VAN Valisi Münir Karaloğlu’ndan, 2011 yılında meydana gelen iki deprem sonrası evsiz kalan ve hala konteynerlerde yaşayan kiracılara ev müjdesi geldi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Nisan 2013 13:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Depremzede kiracılara konut müjdesi

Van Karaloğlu, evleri ağır hasar ve yıkık durumda olan ancak çeşitli nedenlerle hak sahibi olamayanlarla, kiracı olan depremzedeler için toplam 2 bin 500 konut yapıcağını açıkladı. Başvurular 15 Nisan- 3 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen Richter ölçeğine gören 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremden sonra afetzedelere TOKİ tarafından toplam 15 bin 341 konut yapılarak teslim edildi. Ancak bazı depremzedeler hak sahibi olmalarına rağmen gerekli belgeleri hazırlayamadığı için konut alamadı. AFAD ve TOKİ tarafından yapılan çalışmalar sonrası hak sahibi olduğu halde belge hazırlayamadığı için mağdur olan depremzedelere bin 500 konut verileceği belirtildi. Ayrıca depremden sonra büyük sıkıntı çeken ve hala konteynerlerde kalmak zorunda olan kiracılara da konut verileceği belirtildi.

KİRACILAR İÇİN 1000 KONUT

Van Valisi Münir Karaloğlu dağıtılacak konutlarla ilgili basın toplantısı yaptı. Vali Karaloğlu, yaklaşık 1.5 yıldır çadır ve konteynerlerde kalan depremzede kiracılara durumlarını belgelemeleri halinde konut verileceğini açıladı. Şu anda Van ve Erciş'te kiracılar için 1000 konutun hazırlandığını belirten Vali Karaloğlu, "Çok zor bir çalışmanın ardından kiracılar için böyle bir karar çıktı. Kiracılar durumlarını belgelemeleri halinde kendilerine konut verilecek. Başvurular 15 Nisan'da başlayıp 3 Mayıs'ta son bulacak. Biz istiyoruz ki gerçek ihtiyaç sahipleri ev sahibi olsun. Kiracılara verilecek evler, afet kapsamında depremzedelere verilen şartlarda verilecek. 2 yıl geri ödemesiz ve 20 yıl geri ödemeyle depremzedeler ortalama 75 bin TL ödeyecek. Başvuruların fazla olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecek. Tahminlerimize göre son teslimatımız Temmuz 2013 sonunda olacak. Böylece konut edindirme çalışmamız bununla son bulacak" dedi.

Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti ile TOKİ arasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını da belirten Vali Münir Karaloğlu, gazetecilerin ev sahibi olmalarına yine gazetecilerin taş koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Gidin kendi arkadaşlarınızı kutlayın. Bu işe su katan, bu işi sulandıran bu konuda kendi meslektaşlarına iftira atmaktan çekinmeyen arkadaşlarınızı kutlayın. Ben gazetecilerin ev sahibi olmasını çok arzu ederdim. Gerçekten gazeteciler bu deprem süresince en az benim kadar yorulan arkadaşlar. 24 saat Afet Merkezi'nde konteynerlerde sabaha kadar çalışan en az bizim kadar emek koyan arkadaşlarımızdı. Biz bu koşullarda evi olmayan gazeteci arkadaşlar da alsın isterdik. Ama daha bu iş konuşulurken 'yok konut aldılar, sustular' denildi. Bir sürü terbiyesizlik. Bunu kendi meslektaşlarınız yaptı. Biz sadece gazetecilerle TOKİ arasında iletişimi sağlamaya çalışıyorduk. Ama olay öyle bir noktaya geldi ki 'Vali gazetecilere daire verdi, gazetecilerde sustu' denildi. Ben 24 saatimi bu kent için veriyorum. Niye ben gazeteciyi susturmak için daire vereyim. Böyle bir kepazelik olur mu? Arkadaşlar bu bitmiş değil. TOKİ ile gazeteciler bu çalışmayı yapabilir. Ancak şu anda Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti ile TOKİ arasında bir anlaşma olmadı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber