Öğretmenevi Aidatı Konusu Yine Sıkıntılı

Yeni "Öğretmen Evleri, Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği"nin, Aralık 2005 tarihli ve 2579 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlandığını daha önce belirtmiş idik. Ancak, yeni yönetmelik öğretmenevi aidatları açısından yine sorunludur. Zira, Kanuni dayanak olmaksızın Bakanlığa öğretmenevi ücretlerini belirleme yetkisi verilmiş ve Danıştay kararı dikkate alınmamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Aralık 2005 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen evleri, lokaller ve eğitim merkezi, sosyal tesisleri için öğretmenlerden aidat kesilmesi için 179 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname veya 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda dayanak hükmü bulunması gerekmektedir. Zaten bu hüküm bulunmadığı için eski yönetmelikteki benzer yöndeki hüküm hakkında Danıştay'ca iptal kararı verilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığının ısrarla bu konuyu dikkate almaması, yönetmeliğin ilgili maddesi hakkında açılacak iptal davasının olumlu sonuçlanacağını gösterecektir.

Danıştay'ın önceki kararı için tıklayınız.

Diğer taraftan, yönetmeliğin "onur üyeliği" madesi oldukça geniş tutulmuş olup, bu maddenin yeniden düzenlenmesinde yarar vardır. İlgili "Onur üyeliği" maddesine göre, "bu güne kadar görev yapmış Millî Eğitim Bakanları, Müsteşarları, Müsteşar Yardımcıları ve en az iki yıl kadrolu olarak Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, 1. Hukuk Müşavirliği ile Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı görevlerinde bulunanlar" onu üyesi olacaktır. Onur kartı sahiplerinden üye aidatı alınmamaktadır. Bu maddenin bu derece geniş tutulması anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Yönetmelikteki iki önemli yenilik ise şu şekildedir:

1. Üye aidatı ve kart ücretini bakanlık belirleyecektir. (Daha önce, öğretmen evi veya lokalin bulunduğu mahalde görevli üyelerden o yerin yönetim kurulunca tespit edilip mahallin mülkî amirinin onayı ile belirlenmekteydi)

2. Şehit olan Bakanlık mensuplarının eş, çocuk, anne ve babalarından üye aidatı alınmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber